Naslovnica Tech/Sci Znanost

Stručnjak otkriva zašto je klima sve ekstremnija i čemu je Hrvatska podložna

Australija doslovno “gori” na temperaturama koje dosežu čak i 50 Celzijevih stupnjeva, a dijelovi Amerike smrzavaju se zbog polarne hladnoće i 50 stupnjeva ispod nule
01. veljače 2019. u 10:40 36 komentara 12208 prikaza
Hladnoća u SAD-u
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Raspon temperatura od gotovo sto Celzijevih stupnjeva. Tako bi se moglo sažeti ono što se već tjednima događa na dva kraja svijeta, u Australiji i Americi.

snježni kijamet Zašto je Hrvatsku zaobišla mećava? Meteorolozi su objasnili što nas je spasilo

U Australiji paklene dnevne vrućine dosežu i do 50 Celzijevih stupnjeva, a ni noći ne donose olakšanje jer se temperature s mrakom spuste na i dalje vrućih oko 35 stupnjeva. Sve to prate požari, suše, a tope se i ceste. Dijelovi Australije ostali su i bez struje jer je silna upotreba klimatizacijskih uređaja dovela do kolapsa. Stoga ne čudi da je ministrica energetike australske pokrajine Victorije Lily D’Ambrosio izjavila:

– Postalo je jasno da australska ljeta zbog klimatskih promjena postaju dulja, toplija i ekstremnija. Vidimo da je naš problem što imamo sustav iz 20. za klimu iz 21. stoljeća.

Krafna postala uštipak

U Americi pak polarna hladnoća ledi sve pred sobom. Meteorolozi predviđaju da bi najekstremniji valovi hladnoće ponegdje temperature mogli spustiti na čak 54 Celzijeva stupnja ispod nule, a neki stručnjaci kažu da se intenzitet tako hladnog zraka događa “jednom u generaciji”. Navodi se i to da bi pojedini američki gradovi mogli biti hladniji od dijelova Antarktike. Građane se upozorava da zbog eventualnog boravka na ovako ekstremnim hladnoćama ozebline mogu dobiti u samo deset minuta.

Hladnoća u SAD-u Ekstremno vrijeme Središnji dio SAD-a paraliziran hladnoćom, raste broj mrtvih

No, za razliku od odgovorne australske ministrice, američki predsjednik Donald Trump u svojim podrugljivim tvitovima ne prestaje negirati klimatske promjene.

GALERIJA Pogledajte fotke koje pokazuju koliko je u Americi hladno!

Hladnoća u SAD-u
1 / 16
Na vremenskog prognozi čak ne postoji boja kojom bi opisali tako niske temperature.

– Na predivnom Srednjem zapadu niske temperature s vjetrom dosežu minus 60 stupnjeva, najniže zabilježene u povijesti. U idućim očekuje se da će postati još hladnije. Ljudi ne mogu izdržati vani ni minute. Što se to do vraga događa s globalnim zagrijavanjem? Molim te, vrati se brzo, trebamo te – ismijavajući upozorenja klimatologa, poručio je Trump.

Kako bi nam bilo jasnije što se to događa na spomenutim krajevima svijeta, hoće li se Hrvatska nakon privikavanja na sve vruća ljeta morati početi navikavati i na sve hladnije zime te što kaže na Trumpovu podrugljivost, pitali smo atmosferskog fizičara Branka Grisogona.

– Australija ima ljeta kao i cijela južna hemisfera. Kod njih se već dugo očekuje da će biti sve vruće i vruće. Cijeli kontinent je pretežito pustinja, ima malo šuma, i oni iz godine u godinu bilježe rekordno visoke temperature i požare. I ta geografska obilježja, uz sveopće zagrijavanje svjetskih oceana, pridonose porastu temperature. A Amerika je pod utjecajem jako iskrivljenog polarnog vrtloga hladnog zraka. U prosjeku to izgleda kao eliptična krafna, ali se sad jako izvitoperila, kao potrgani uštipak, i dovodi izuzetno hladan polarni zrak nad veći dio Kanade, Velikih jezera, Montanu, Wyoming..., pa su tamo temperature niže od minus 10 stupnjeva klimatološkog prosjeka. Taj polarni vrtlog jako se izvitoperi zato što se polarni krajevi brže zagrijavaju od onih tropskih, pa se smanjuje srednja meridionalna razlika u temperaturi. Onda puca i mlazna struja u gornjoj troposferi što pojačava ekstremne meteorološke prilike – pojasnio je Grisogono.

Chicago Klimatski ekstremi Između Melbournea i Chicaga razlika je čak 101 Celzijev stupanj!

Trump kao i većina političara

Nastavio je da su u Hrvatskoj klimatske promjene nesimetrične u smislu zatopljavanja, hlađenja i ekstremnih oborina, te je šire područje Hrvatske u prosjeku podložnije toplijim ekstremima nego hladnim, što ne znači da i kod nas neće biti iznenadnih kratkotrajnih ledenih epizoda.

– A Trump je tipični primjer općeg nepoznavanja prirodnih procesa, osobne arogancije i svih ostalih negativnih epiteta koji se mogu pripisati većini političara – kratak je i jasan bio naš stručnjak. 

Pogledajte i video: Vidio je da nešto viri iz snijega pa zaustavio vlak i krenuo u spašavanje

Krčki pršut
Da, domaće je!
Za proslave i posebne prilike birajte hrvatske suhomesnate delikate

A1 izdvaja za Vas

 • Komentator-ZG:

  Inače ne volim Trumpa, ali po ovome je čovjek posve u pravu! Ovo je doista smijurija što pričaju ti "znanstvenici"! Kao prvo, negiraju prirodne promjene klime i sve ranije klimatološke epohe prije postojanja ljudske civilizacije, tretiraju klimu kao nešto nepromjenjivo ... prikaži još! i vječno što je posve krivo! A drugo, vjerojatno će se mnogi od vas sjetiti da su donedavno to sve zvali "globalno zatopljenje", te nas uvjeravali da će samo biti strašne vrućine, žege, suše, a da će istovremeno zime biti tople i bez snijega, da će snijeg postati rijetka pojava, da skijališta ispod 2 tisuće m. nemaju budućnosti i slično! A sad najednom to zovu "klimatske promjene" i kad se pojavi ovakva bolesna hladnoća - onda pričaju kako je hladno zapravo zbog toga što je u biti toplo! Čovjek ne zna da li bi se smijao ili plakao nad takvim glupostima, ali na žalost nas sve više deru s raznim eko-nametima, užas!

 • Avatar Musashi
  Musashi:

  U nacionalnom parku Risnjak postoje ostaci rimske ceste koja je bila na puno većoj visini nego što su današnje ceste na tim lokacijama.

 • UstaniAnte:

  Pa to više nije normalno, zimi pada snijeg i hladno je a po ljeti prži sunce i vruće je a marihuana u hrvata je i dalje ilegalna. 😂😂😂