Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA TEHNOLOGIJA

Što sve otisci prstiju mogu otkriti o tebi?

otisci prstiju
Foto: Julian Stratenschulte/DPA/Pixsell
30.03.2014.
u 17:54

Masena spektroskopija omogućuje otkrivanje o kojim se tvarima radi prema tome kako se ponašaju u elektromagnetskom polju

Policija se već stotinjak godina oslanja na otiske prstiju u rješavanju zločina. Sada je tu nova tehnologija koja bi mogla otkriti ključne tragove o tome što je prijestupnik radio satima prije zločina, piše BBC.

U prvom ispitivanju ove vrste, znanstvenici sa Sveučilišta Sheffield Hallam udružili su se sa zapadnoyorkshireskom policijom kako bi analizirali tvari na otiscima prstiju pronađenima na mjestima zločina. Znanstvenici tvrde da rezultati mogu otkriti spol osumnjičenika, jesu li dirali ili uzimali droge te što su jeli. Znanstvenici koriste masenu spektroskopiju, tehniku koja im pomaže da otkriju o kojim se tvarima radi prema tome kako se ponašaju u elektromagnetskom polju.

- Možemo razlikovati muškarce i žene te otkriti je li osoba dirala ili uzimala drogu. Možda bismo mogli i rekonstruirati što je osoba jela prije počinjenja zločina  kaže dr. Simona Francese, voditeljica ovog projekta na Sveučilištu Sheffield Hallam.

>> Fluorescentni otisci prstiju rekonstruirat će zločine

Komentara 3

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
18:25 30.03.2014.

i skim se sexala isto.ahahhahahhah

Avatar maraaa
maraaa
18:27 30.03.2014.

a što će pokazati kod onih koji kažu da su bili muško pa postali žensko ili ...

MO
modovisisajteMaraschino
19:31 30.03.2014.

u Bosni ta tehnologija neće proći... tamo bi rezultati bili da je osumnjičenik jeo čevape s lukom a to su odmah svi sumnjivi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije