Naslovnica Tech/Sci Znanost

Spasite svijet kao što želite spasiti Notre-Dame!

Ta 16-godišnja tinejdžerka privukla je pažnju pošto je odvozila bicikl do zgrade švedskog parlamenta prošlog kolovoza s ručno oslikanim transparentom "School Strike 4 Climate"
16. travnja 2019. u 23:01 11 komentara 843 prikaza
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL

Švedska tinejdžerica Greta Thunberg, koja je potaknula prosvjede mladih protiv globalnog zatopljenja, pozvala je europske vođe u utorak da djeluju i očuvaju planet baš kao što su obećali obnoviti požarom opustošenu katedralu Notre-Dame.

Notre dame o posljedicama 'Obnova katedrale Notre Dame je moguća, ali postoji ozbiljan problem'

- Jučer je cijeli svijet s tugom i očajem svjedočio požaru u katedrali Notre-Dame, ali Notre-Dame će se obnoviti - rekla je Thunberg u govoru u Europskom parlamentu u Strasbourgu. 

Ta 16-godišnja tinejdžerka privukla je pažnju pošto je odvozila bicikl do zgrade švedskog parlamenta prošlog kolovoza s ručno oslikanim transparentom "School Strike 4 Climate". 

Notre dame DRAMA U PARIZU Simbol Francuske u plamenu: Pet činjenica o crkvi Notre dame

Tisuće učenika krenulo je njezinim stopama, a organizacije mladih organizirale su prosvjede u više od 40 zemalja. 

- Želim da se uspaničarite. Želim da djelujete kao da vaša kuća gori - rekla je.

- Brojni političari su mi rekli da paničarenje ne donosi ništa dobro. Slažem se, ali kada vaša kuća gori i želite spriječiti urušavanje, onda je bolje malo paničariti - zaključila je Thunberg.

Notre dame URUŠIO SE KROV VIDEO/FOTO Pogledajte stravičan požar crkve Notre Dame
Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
 • YuBastards:

  Aktivistica?? Aktivisti, sponzoruse, uhljebi, ekipa koja moze raditi ali radije je na socijali, ekipe parazita po upravama, umirovljenici koji jos nemaju ni 50godina, umjetnici, politicari......matere vam vase, tko ce sve vas neradnicke parazite prehraniti!?

 • Avatar HajdukLika
  HajdukLika:

  16 godina ... Meni djeluje kao 14. Jadno dijete. Izabrali su joj put aktivistice, dakle sanjara ideala i propovjednika poluistina. Klima, rijeke i gradovi su prije 50 godina bili x-puta zagađeniji no danas. Mala moja, ti to izgleda neznaš, jer ... prikaži još! te tvoja eko-baka nije podučila, da su nekoć u Europi padale kisele kiše, da u rijekama nije bilo ni žaba, a kamoli ribe i bistre vode, testirale su se masovno atomske bombe iznad površine, eksplodirale atomske centrale, auti ispuštali otrovne plinove i sagorijevali benzin pun olova, građevinski materijali sadržavali azbest, zbog smoga ljudi u gradovima nosili maske, sprejevi uništavali prirodni ozonski pojas u atmosferi Itd. A, tko je prije 20.000 godina uzrokovao kraj zadnjeg ledenog doba? Neandertalci sa svojim silnim tvornicama, vozilima i pećima na ugljen? Ti si u mnogo čemu u pravu, ali ne znaš sve. Možda ni poluistinu. Da bi sve znala, idi dušo u školu. I petkom ...

 • anonimus00:

  nažalost, običan narod nije ni svjestan šta se dešava u svijetu, unistava se priroda, istrebljuju se životinje uništavanjem njihovog staništa. i sve to zbog profita. Izašao je na Netflixu odličan dokumentarac "Our Planet" koji će vam otvoriti oči. svakako pogledajte