Naslovnica Vijesti Svijet

'Obnova katedrale Notre Dame je moguća, ali postoji ozbiljan problem'

Samo monitoring i utvrđivanje stanja nosivosti konstrukcije bit će dugotrajan proces, a tek se nakon toga može razmišljati o obnovi
16. travnja 2019. u 18:33 28 komentara 10789 prikaza
Notre dame
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/12

Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković gostovao je u studiju Večernjeg povodom katastrofalnog požara na crkvi Notre Dame u Parizu

Notre dame DRAMA U PARIZU Simbol Francuske u plamenu: Pet činjenica o crkvi Notre dame

Katedrala Notre Dame nastala je na samom izvorištu grada Pariza, Ile de la Citeu, kada se u 12. stoljeću udvostručio broj građana Pariza te se stvorila potreba za katedralom koja bi mogla primiti sve vjernike – rekao je Trupković.

Istaknuo je i kako je ta katedrala iznimno važna za povijest umjetnosti i povijest razvoja arhitekture, a ima i izuzetan međunarodni značaj te se nalazi i na UNESCO-vom popisu zaštićenih kulturnih dobara.

Požar neće u cijelosti moći biti ugašen još dan ili dva, dodao je, ali veliki dio umjetnina koje su se nalazile u unutrašnjosti katedrale je evakuiran u prvim trenucima. Samo monitoring i utvrđivanje stanja nosivosti konstrukcije bit će dugotrajan proces, a tek se nakon toga može razmišljati o obnovi.

- Taj će proces biti vrlo kompleksan. Kako se Notre Dame nalazi na UNESCO-voj listi, prvo će se sa stručnim tijelima morati utvrditi daljnji postupci te koja će biti metoda koja će se primjenjivati u samoj rekonstrukciji. Na sreću, postoje vrlo detaljni nacrti tako da će katedralu biti moguće u cijelosti rekonstruirati, no taj posao nije brz i trajat će godinama – ustvrdio je Trupković.

Osvrnuo se i na zabrinutost ljudi koji se pitaju što bi se dogodilo da se i na nekoj našoj crkvi dogodi slična nesreća, no uvjerava da se poduzimaju sve potrebne mjere opreza.

Notre dame URUŠIO SE KROV VIDEO/FOTO Pogledajte stravičan požar crkve Notre Dame

- Na zagrebačkoj katedrali, primjerice, postoji cijela hidrantska mreža i sustav koji sprječavaju da se takvo nešto dogodi. Notre Dame je bilo zapravo otvoreno gradilište, pa su svi ti sustavi morali biti maknuti – zaključio je Trupković.

Top 3 festivala koje obožavaju poslovnjaci: Gdje se zabavlja Generacija X?

A1 izdvaja za Vas

  • bakulušić:

    Možda dragi Bog i ovo zlo okrene na dobro pa se Francuzi vrate Crkvi i Bogu.

  • correct.or:

    Kada sam vidio onolike gradjevinske skele oko katedrale u Parizu bio sam siguran da su najmanje "nasa" dva jarana tamo gore. Mozda su si spekli koju sudzukicu I eto ga ...... Pa se vatra malo primila....

  • YuBastards:

    Kada bi i gradili Notre Dame ponovno od temelja,radovi bi zavrsili prije nego oni na zagrebackoj katedrali