Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki milijarder i još troje civila

SpaceX odletio u svemir s prvom potpuno civilnom posadom

SpaceX First All-Civilian Crew Takes Off
Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL
1/3
16.09.2021.
u 07:14

Očekuje se da će let, prva misija s posadom koja je krenula u orbitu bez profesionalnih astronauta za vrijeme vožnje, trajati oko tri dana od lansiranja do povratka u Atlantiku, rekli su dužnosnici misije.

Raketni brod SpaceX uzletio je u srijedu s Floride s prvom potpuno civilnom posadom koja je ikada lansirana na let prema Zemljinoj orbiti. Let SpaceX-a iz svemirskog centra Kennedy na rtu Canavera unajmio je američki milijarder Jared Isaacman, 38-godišnji osnivač i glavni direktor tvrtke za financijske usluge Shift4 Payment, ujedno i iskusan pilot.

Uz Isaacmana, u letjelici su još tri osobe, a ovaj kvartet amaterskih svemirskih putnika mjesecima se pripremao za let. Očekuje se da će let, prva misija s posadom koja je krenula u orbitu bez profesionalnih astronauta za vrijeme vožnje, trajati oko tri dana od lansiranja do povratka u Atlantiku, rekli su dužnosnici misije.

Ovo je debitantski let novog orbitalnog turističkog poslovanja vlasnika SpaceX-a Elona Muska i korak ispred konkurenata koji su također nudili vožnju raketnim brodovima kupcima koji su spremni platiti malo bogatstvo za uzbuđenje leta u svemir. Nije službeno objavljeno koliko je Isaacman platio Musku ovaj let u svemir, no časopis Time procijenio je cijenu ulaznice za sva četiri mjesta na 200 milijuna dolara.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar TvojUjko
TvojUjko
07:50 16.09.2021.

Dodu na rub svemira, budu 5 sekundi u bestezinskom stanju, i vratis se dolje, neki se navlaze dolje za to

Avatar kastanjer2
kastanjer2
18:24 16.09.2021.

A šta je sa Contrails i radiative forcing? A Chemtrails? Šta će oni gore špricati 3 dana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije