Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOTNI INTERVJU

Možda ću biti prvi Hrvat u svemiru, idemo na Mars

12.09.2021.
u 14:30

Prvu ljudsku posadu na površini Marsa možemo očekivati u sljedećih 10-15 godina, mislim da će to biti posada u suradnji NASA-e i Space-X, kaže Vladimir Ivković, koji je dio NASA-inog projekta kojim se osposobljavaju astronauti za misije na Mars.

Komentara 17

DU
Deleted user
14:41 12.09.2021.

Memi zgledi da je ovaj opal zmarsa.

IM
Immanuell
15:04 12.09.2021.

10 do 15 godina?! Dajte molim vas, u onoj konzervi s prostorom 4x5m nema teorije da putnici izdrže višemjesečno putovanje bez hibernacije. Mi kao vrsta nismo ovladali hibernacijom, nismo ovladali gravitacijom, nismo ovladali neutralizacijom djelivanja akceleracije na organizam, nismo ovladali bar nuklearnim pogonom, čak ni fisijskim iako je bilo krasnih ideja i to zbog priglupe politike. Fuzija je ostala nedosanjani san, čak i u tako maloj amplitudi da se može bar detektirati da smo na pravom putu s istraživanjima. Ostali smo na klasičnom pogonu na kruta i tekuća goriva, s kojima se ne može postići brzina veća od 50 tak tisuća km/h. Količina tih goriva u nosačima je ograničena, tako da se ne može "gore" povesti više od 2 do 3 tone tereta. Za početak na površini Marsa potrebno je cca 20 do 40 tona raznih materijala i predmeta, što je danas nerješiv problem i neizvodljivo je.

FR
francekmali
16:44 12.09.2021.

Bez fuzije,i to ajmo reći ""hladne"" ,nema ništa od letova dalje od mjeseca,osim satelita koji dalje lete svemirskog m prostorom !!! U optimističkoj verziji za let čovjeka na Mars treba bar 50 godina !!! Sve ostalo su budalaštine,jer let traje najmanje 6 mjeseci u jednom smjeru,bez hibernacije NIŠTA !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?