Naslovnica Tech/Sci Znanost

Snimljeno još 6 signala iz istog izvora u svemiru – je li riječ o izvanzemaljcima?

Dosad je sve zajedno iz ovog izvora zabilježeno 17 ovih udara
27. prosinca 2016. u 15:44 6 komentara 4523 prikaza
nebo
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Još šest kratkih udara radijske energije (Fast Radio Bursts, FRB), od kojih svaki traje samo nekoliko milisekunda, erumpiralo je iz jednog fenomena izvan naše galaksije, otkriva novi rad objavljen prije tjedan dana u Astrophysical Journalu

Kako prenosi Science News, ovo otkriće slijedi 11 prethodno zabilježenih udara radijskih signala iz iste lokacije. Dosad je sve zajedno iz ovog izvora zabilježenog 17 ovih udara. Posljednje udare zabilježili su znanstvenici Sveučilišta McGill u Montrealu predvođeni Paulom Scholzom koristeći teleskop Green Bank u Zapadnoj Virginiji u SAD-u te promatračnicu Arecibo u Portoriku.

Znanstvenici nisu sigurni što je uzrok ovih udara. Međutim, činjenica da i novi signali, kao prethodni, dolaze iz istog izvora, zviježđa Kočijaš, koje je oko 3 milijarde svjetlosnih godina udaljeno od nas, upućuje na to da izvor tih signala nije jednokratni destruktivni događaj, poput neke eksplozije. Znanstvenici smatraju da je mogući uzrok bljesak mlade neuronske zvijezde, a neki nagađaju i o mogućnosti da je riječ o signalnima izvanzemaljskog života. Kada su valovi zabilježeni prošli put, astronomi su se obratili SETI-ju (Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom) kako bi proučili je li riječ o poruci izvanzemaljaca.

>> Znanstvenici: Poruke iz zvijezda vjerojatno dolaze od izvanzemaljaca

>> Što je ovo?! – Nesvakidašnji fenomen zbunjivao i plašio građane

Elipso

 • dangebandi:

  Ako je alienski i 3 mlrd. Sv. God daleko onda je prije toliko vremena i poslan. Možemo im odgovorit pa će za 6 mlrd godina stić njihov novi odgovor

 • Avatar Django
  Django:

  "erumpiralo"??!! Svaki puta kad pročitam ovu novoriječ diže mi se kosa na glavi! Dakle, vratimo se na trenutak u školske klupe. Kada dolazi do nagle provale materije koja je bila pod pritiskom onda se događa erupcija. Nikako "erumpcija" - ta ... prikaži još! riječ ne znači apsolutno ništa i uostalom, ne postoji u hrvatskom jeziku. Pa slijedom činjenice da je došlo do erupcije, masa o kojoj se radi mogla je samo - eruptirati! Nikako "erumpirati". Srdačan pozdrav lektoru - po svemu sudeći bivšem studentu filozofskog fakulteta :-)

 • matK.O.:

  dok pretvoriš brzinu svjetlosti u udaljenist i shvatiš da svjetlost putuje oko 300000km/s,a duljina ekvatora je oko 40000km.dakle svjetlost prođe ekvator 7.5puta u sekundi,e onda to pretvoriš u minute x60,pa u sate x60,pa u dane x24 i dobiješ ooooogromnu cifru. ... prikaži još! i onda dok neko snimi neki zvuk na udaljenosti od 3 milijarde svjetlosnih godina postanem malo skeptičan i pomislim da izvor tih zvukova nastaje u vidu govanca ptica koje nadljeću taj radar..:)