Naslovnica Tech/Sci Znanost

Sjeverni magnetski pol sve brže se pomiče prema Rusiji

Pomicanje sjevernog magnetskog pola nije nova pojava, no posljednjih godina došlo je do znatnog ubrzanja
06. veljače 2019. u 11:27 2 komentara 2154 prikaza
Sjeverni pol
Foto: Olesya Astakhova/REUTERS/PIXSELL

Sjeverni magnetski pol pomiče se, i to brže nego prije, prema Sibiru, zbog čega su znanstvenici ažurirali službenu kartu magnetskog polja, piše Guardian.

Planet Zemlja Klimatske promjene Plavi planet: Evo zbog čega će Zemlja postati još plavija

Pomicanje sjevernog magnetskog pola nije nova pojava, no posljednjih godina došlo je do znatnog ubrzanja. 

- Iz starih brodskih zapisa znamo da je tijekom zadnjih 400 godina sjeverni magnetski pol bio oko sjevera Kanade. Do 1900-tih pomaknuo se možda desetke kilometara - kaže Ciaran Beggan, geofizičar Britanskog geološkog instituta iz Edinburgha.

U orbiti Jupitera otkriveno 12 novih mjeseca:

Sjeverni pol
1 / 17
jupiter, juno

- Međutim, u zadnjih 50 godina počeo se pomicati prema sjeveru, a u zadnjih 30 godina počeo je ubrzavati: Od 5 do 10 km na godinu došao je do 50 ili 60 kilometara na godinu danas. Sada se brzo miče prema Sibiru - dodaje.

Vjeruje se da je uzrok tome stvaranje uske struje u Zemljinoj tekućoj vanjskoj kori. Kora je toliko visoke temperature da teče kao voda, stvarajući magnetsko polje koje onda "vuče" po planetu.

Zemljina jezgra POTVRDIO HIPOTEZU Australski geofizičar iz Hrvatske: 'Unutarnja jezgra Zemlje od čvrstog je materijala'

- Sjeverni magnetski pol zahvaćeno je tom strujom i ubrzano je pomiče prema Sibiru - kaže Beggan.

Ovakvo brzo pomicanje između ostalog otežava posao onima koji se oslanjaju na GPS na Arktiku, poput pilotima zrakoplova ili kapetanima brodova. Stoga je Svjetski magnetski model ažuriran ranije nego inače. Naime, uobičajeno je da se obnavlja svakih pet godina, ali iduća obnova, koja se trebala dogoditi iduće godine, pomaknuta je unaprijed.

Zemljino magnetsko polje inače postaje sve slabije, zbog čega znanstvenici vjeruju da će se u jednom trenutku preokrenuti, odnosno da će sjeverni i južni pol zamijeniti mjesta. To se nije dogodilo u zadnjih 780.000 godina, a upitno je kad će se dogoditi idući put. Takav preokret ne bi se dogodio odmah, već bi se odigrao tijekom tisuću ili više godina.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

  • velist:

    A gdje se 'pomiče' južni magnetni pol, jer bi se prema trenutno važećim teorijama i fizikalnim zakonima posljedično ovome trebao pomicati i južni magnetni pol ili je i ovo još 'jedna' anomalija ;)

  • vjaceslav:

    13. rujna 1492., na prvom putovanju Kolumbo otkriva da magnetna igla ne pokazuje, kao što se do tada vjerovalo, zvijezdu Sjevernjaču. To je prvo europsko dokumentirano otkriće otklona magnetne igle, ali i da zemaljski sjeverni pol nije usmjeren prema toj ... prikaži još!oj zvijezdi. Istovremeno je to bio dokaz tvrdnje kardinala Nikole Kuzanskog koji u svojoj knjizi "docta ignorantia" (1450.) piše da na „nebu“ nema privilegiranog tijela, što Ptolomej nije mogao znati, ali Kopernik jest, a nije uvažio.