Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVENA TAJNA

Šišmiš veličine palca preletio 600 km iz Engleske u Nizozemsku

šišmiši
Dragutin Santosi/VLM/PIXSELL, ilustracija
20.01.2014.
u 11:02

Znanstvenici tvrde da bi ovo mogao biti prvi dokaz da šišmiši putuju preko Sjevernog mora

Zabilježen je prvi šišmiš koji je preko mora preletio od Velike Britanije do Europe, piše BBC. Sićušni Pipistrellus nathusii obilježen je kod jezera Blagdon kod Bristola, a pronađen je gotovo 600 km dalje u Nizozemskoj.

Daniel Hargreaves iz dobrotvorne zaklade za očuvanje šišmiša obilježio je šišmiša 2012. godine. Krajem prošle godine životinjicu je na sjevernoj obali Nizozemske pronašao Teddy Dolstra iz Radne skupine za frizijske sisavce. Šišmiš je pronađen na farmi, u skladištu za karfiol i brokulu, gdje šišmiši često nalaze smještaj.

- Nevjerojatna je pomisao da je ovaj mali šišmiš preletio udaljenost od najmanje 373 milje, izbjegavajući opasnosti kao što su ceste i vjetrenjače i uspješno prelazeći more - rekao je Hargreaves, prenosi Guardian.

Šišmiš je umro, no njegova identifikacijska oznaka mogla bi riješiti tajnu kretanja šišmiša. Naime, znanstvenici tvrde da bi ovo mogao biti prvi dokaz da šišmiši putuju preko Sjevernog mora. Njihova su kretanja dosad bila uvelike nepoznata jer su premali da bi ih se obilježilo opremom koja se koristi za ptice i druge veće vrste. Šišmiši Pipistrellus nathusii veličine su ljudskog palca i teže od 6 do 15 grama.

Pretpostavlja se da šišmiši poput ovoga provode jeseni i zime u mjestima poput Blagdona, gdje se razmnožavaju i hiberniraju, a potom se za ljeto sele na kontinentalnu Europu tražeći hranu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije