Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Znanstvenik objasnio zašto je život poslije smrti nemoguć

Ne postoji način unutar zakona fizike da informacije pohranjene u našim mozgovima potraju nakon naše smrti - tvrdi Sean Carroll
09. studenoga 2017. u 13:47 216 komentara 62465 prikaza
Život poslije smrti
Foto: Thinkstock

Ima li života poslije smrti? Pitanje je to koje oduvijek fascinira čovjeka. Sada jedan fizičar tvrdi da zna odgovor -- i da je niječan.

'31.03.2010,Zagreb - Biserka Blazek, Turinina 9, prezivjela je klinicku smrt koja joj se desila za vrijeme operacije bruha. Nalazi su joj bili dobri, ali kad su je anestezirali pala je u klinicku smrt Život poslije smrti Život poslije smrti: Tunel je bio pun svjetla, niskog raslinja i vode

Sean Carroll, kozmolog i profesor na Kalifornijskom tehnološkom institutu, kaže da bi za postojanje života poslije smrti naša svijest morala biti potpuno odvojena od našeg fizičkog tijela, a nije, piše Metro. Svijest je, kaže Carroll, niz atoma i elektrona koji nam daju um, a zakoni svemira ne omogućuju da ti atomi i elektroni nastave djelovati i nakon smrti.

- Ne postoji način unutar zakona fizike da informacije pohranjene u našim mozgovima potraju nakon naše smrti - tvrdi Carroll u časopisu Scientific American.

Objašnjava da prema teoriji kvantnog polja (QTF) za svaku vrstu čestice postoji jedno polje - svi fotoni u svemiru su na jednoj razini, elektroni na drugoj i tako dalje. Da bi se život mogao nastaviti nakon smrti, testovi kvantnih polja bi otkrili "duhovne" čestice i sile, a nisu.

- Ako doista nema ničega osim atoma i poznatih sila, očito nema načina da duša preživi smrt. Vjerovanje u život poslije smrti, blago rečeno, iziskuje fiziku izvan standardnog modela - zaključuje Carroll.

Život poslije smrti
1 / 9
Carina zaplijenila srpski avion kojim su Mateo i Isabela Kovačić došli u Zagreb

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

exp Riješena zagonetka Nema života poslije života, blistava svjetlost na kraju tunela je iluzija Vibor Jelić Vibor Jelić: 'Sada imamo teleskop koji može vidjeti kako je izgledala kozmička zora' Nbbel Nagrada za fiziku I hrvatski znanstvenik u timu koji su vodili dobitnici Nobelove nagrade
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • pritiskovic:

  Kad pomislim da moram umrijeti dođe mi da se ubijem.

 • Avatar Ledeni
  Ledeni:

  A po važećoj teoriji velikog praska cijeli je svemir nastao explozijom iz točke manje od atoma, I sad će on meni objasniti što je moguće, a što nemoguće.

 • netstoper:

  Duša je savršeniji oblik procesora postojanja nakon tijela. Znanstvenik fizičar kao tjelesni čovjek je još uvijek ograničen u percepciji kvantne fizike energije postojanja ljudskog bića.