Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak na planet

Satelit Goce izgorio, svaki dan padat će po jedan komadić

satelit GOCE
Foto: screenshot/Twitter
11.11.2013.
u 08:45

Putanja satelita Europske svemirske agencije posljednji je put promatrana u nedjelju navečer po našem vremenu, 121 kilometar iznad Antarktike

Satelit Goce ušao je u Zemljinu atmosferu i izgorio, navodi BBC. Prijašnja su predviđanja govorila kako bi preostale krhotine satelita mogle pasti negdje na području između istočne Azije i zapadnog Tihog oceana, prema Antarktici. Nazvan "Ferrarijem svemira" zbog svojeg izgleda, Goce je prva misija Europske svemirske agencije (ESA) koja je imala takav nekontrolirani povratak na Zemlju u razdoblju od 25 godina. No, čini se da je to bilo neizbježno čim je satelit ostao bez goriva.

Satelit je djelovao u iznimno niskim orbitama, na oko 224 kilometara visine, najniže od svih znanstvenoistraživačkih satelita, i morao je stalno imati uključen elektromotor i potisnike kako bi ostao ploviti, no prošli mjesec zalihe goriva su se iscrpile. Predviđanja prije povratka na Zemlju upućivala su na to da bi možda tek petina ili najviše četvrtina jednu tonu teškoga satelita mogla podnijeti izgarajući pad kroz atmosferu.Posljednji put satelitova putanja promatrana je u 22.42 sata po GMT vremenu, kad je uređaj prošao 121 kilometar iznad Antarktike.

Njegovi pogonski strojevi mogu ga usmjeri na prazna i nenaseljena područja Južnog oceana, istočno od Novoga Zelanda, vrlo blizu obala Antarktike. Nadzorni uređaji diljem svijeta pratili su silazak na Zemlju i sljedećih dana bit će poznati detalji oko toga koliko je njegovih komadića i gdje palo na površinu planeta. Statistike pokazuju da će dnevno padati najmanje jedan komad. Inače, glavni cilj Gocea kao "geoida" (tijela koje kruži oko Zemlje), lansiranog 2009. kao dio niza inovativnih istraživačkih satelita, bio je stvaranje mapa varijacija u gravitacijskoj sili iznad planeta. Nalazi će služiti u izradi računalnih modela koji će proučavati kako kretanja oceana utječu na buduće klimatske promjene.

Komentara 2

DH
dhl
13:12 11.11.2013.

"... glavni cilj Gocea kao geoida (tijela koje kruži oko Zemlje) ..." ???? Geoid je definicija oblika Zemlje a ne tijelo koje kruži ... to je oblik koji bi imala srednja površina oceana pod utjecajem isključivo gravitacije i rotacije Zemljerotacije Zemlje (ignorirajući utjecaj vjetra i plime). Geoid se koristi u geodeziji i geofizici za precizniju definiciju oblika Zemlje, za razliku od elipsoida (tijelo dobiveno rotacijom elipse) koji je simplificirani model Zemlje.

AA
aabbcc
14:54 11.11.2013.

Vremenska prognoza: Opet pljuskovi i kisa, al ovaj put sa ostatcima evropske svemirske tehnologije 2009.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije