Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Ruski znanstvenici: Vraćamo se u sovjetsko doba

Ruska znanstvena zajednica se godinama brine zbog sve jačeg utjecaja tajnih službi sigurnosti na njihov rad. Nekoliko znanstvenika je osuđeno zbog "veleizdaje ili špijuniranja".
13. kolovoza 2019. u 23:33 1 komentara 337 prikaza
Znanstvenici
Pogledajte galeriju 1/3

Ruske znanstvenike su u utorak uznemirile nove vladine preporuke o uvođenju velikih ograničenja u njihovim kontaktima sa stranim znanstvenicima, koje izazivaju strahovanja od povratka u sovjetsko doba.

Rusija - eksplozija POGINULO PET OSOBA SAD vjeruje da je eksplozija u Rusiji prouzročena testiranjem krstarećeg projektila

Odredba koju je ministarstvo obrazovanja i istraživanja dostavilo ruskim institutima navodi da svaki sastanak sa stranim znanstvenicima koji uključuje najmanje tri osobe, kao i sastanci izvan radnog vremena treba odobriti uprava i o njima sudionici moraju podnijeti izvješće.

Moskva | Autor : Elmar Kremser/DPA/PIXSELL Foto: Elmar Kremser/DPA/PIXSELL

Tekst savjetuje i dulja razdoblja provjere stranaca koji žele ući u ruske institute i ograničenja njihovih elektroničkih aparata, pa čak i satova, koje će moći koristiti samo u slučajevima predviđenim u međunarodnim ugovorima.

Aleksandar Fradkov, profesor fizike koji vodi laboratorij u Sankt Peterburgu upozorio je u utorak u otvorenom pismu na "apsurdne i nerealne mjere".

"Što će se dogoditi ako organiziramo međunarodnu konferenciju uz sudjelovanje puno stranaca? Hoćemo li svima oduzeti satove i telefone?",  pitao je Fradkov i istaknuo da takve mjere neće poboljšati sigurnost njihove zemlje, već će samo povećati njezinu izolaciju.

NEUGODNA SITUACIJA Incident iznad Baltičkog mora: Ruski SU-27 potjerao NATO-ov F-18

Ministarstvo obrazovanja i istraživanja nije komentiralo odredbu, koju je institut u kojem radi Fradkov primio u srpnju.

"Sva znanost je sazdana na komunikaciji i razmjeni informacija", rekao je, prenosi AFP. "Ukoliko se pridržavate te odredbe, onda će i za odlazak na kavu sa stranim kolegom trebati pisati izvješće".

Vladimir Putin | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

"Radi se o povratku u sovjetsko doba" kada znanstvenici nisu mogli razgovarati sa stranim kolegama bez nazočnosti treće osobe, nastavio je Fradkov i ocijenio da "on nije kadar raditi prema novim pravilima i da se nada da će se znanstvenici ujediniti protiv njih".

Ruska znanstvena zajednica se godinama brine zbog sve jačeg utjecaja tajnih službi sigurnosti na njihov rad. Nekoliko znanstvenika je osuđeno zbog "veleizdaje ili špijuniranja".

Jedan drugi znanstvenik s ruskog institutu za fiziku koji je želio ostati anoniman je rekao da se nove preporuke već primjenjuju i otežavaju sudjelovanje stranca na važnim susretima.

PROGOVORILA O TRUDNOĆI
Ella Dvornik: 'Rekli su mi da se brzo spakiram, završila sam na hitnom carskom'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Bojnik:

    Pa Putin je bivsi KGB-ovac.....jel netko mozda pomislio da on zeli demokraciju?