Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima li života?

Rover Curiosity otkrio drevno jezero na Marsu!

curiosity
Foto: Reuters/PIXSELL
09.12.2013.
u 21:24

Iako je zabilježio još jedan uspjeh, Curiosity nije u stanju tragati za fosiliziranim ostacima mikroba

NASA-in Curiosity bilježi joj jedan uspjeh! Naime, rover je otkrio znakove drevnog slatkovodnog jezera za koje znanstvenici pretpostavljaju da bi moglo sadržavati mikroorganizme stare desetke milijuna godina, javlja Science.

Već dugo se zna da je prije 3,5 milijardi godina u blizini Marsova ekvatora postojao izvor vode. On nije bio ni slan ni kiseo, a sadržavao je hranjive tvari. Ukratko, bio je savršeno mjesto za nastanak mikroba. Presušio je nakon nekoliko tisuća godina a stručnjaci smatraju da su, ukoliko su postojali, mikrobi tada odselili u podzemlje.

Nažalost, sofisticirani alati koje Curiosity posjeduje nisu dovoljni da bi se upustio u traganje za fosiliziranim ostacima mikroba.

Ipak, riječ je o još jednom uspjehu NASA-ina rovera koji je nedugo nakon dolaska na Crveni planet otkrio tragove drevnog presušenog potoka čijom su analizom znanstvenici prvi puta spoznali da voda koja je nekada tekla Marsom nije bila isključivo kisela, već da je imala i neutralni pH.

>>Curiosity na Marsu snimio 'iguanu'

Komentara 3

DO
downunder
21:34 09.12.2013.

Šteta što je preušilo, veselio sam se gradelama

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
21:49 09.12.2013.

Kad je presusila voda mi smo pali sa marsa na zemaljsku kuglu. Tako da ono pao sa marsa ima dosta istine

DA
dadalina
17:25 10.12.2013.

nije mi jasno kako se taj Curiosity može tako sam uslikati...na svim slikama s marsa on je u gro planu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije