Naslovnica Tech/Sci Znanost

Romeo dobio Juliju: Znanstvenici nisu vjerovali da će preživjeti samoću

U potoku su otkrili pet žaba vrste Sehuencas, a cilj im je pariti i u divljinu vratiti te ugrožene vodozemce
17. siječnja 2019. u 15:16 0 komentara 353 prikaza
žaba
Foto: unsplash.com

Žabac, za kojeg se vjerovalo da je posljednji pripadnik svoje vrste, konačno će se riješiti samoće, piše u četvrtak BBC. Romeo, poznat kao najusamljeniji žabac na svijetu, proveo je deset godina u akvariju u Boliviji. Znanstvenici kažu da su mu našli Juliju u ekspediciji po zabačenoj bolivijskoj prašumi. U potoku su otkrili pet žaba vrste Sehuencas, a cilj im je pariti i u divljinu vratiti te ugrožene vodozemce. Teresa Camacho Badani vođa je ekspedicije i glavna herpetologinja u prirodoslovnom muzeju u gradu Cochabambi. Vjeruje da se i u žaba suprotnosti privlače.

Zgrada instituta Ruđera Boškovića u Zagrebu ZNANOST Računalni znanstvenici Instituta Ruđer Bošković razvili novu metodu grupiranja podataka

"Romeo je jako miran i ne kreće se puno. Zdrav je i voli jesti, ali je pomalo stidljiv i spor", rekla je. Juliet je, međutim, posve drugačijeg karaktera. "Živahna je, puno pliva i jede i ponekad pokušava pobjeći". Pet žaba, tri mužjaka i dvije ženke, prve su vodene žabe vrste Seheuncas pronađene u divljini u posljednjih više od deset godina. Radi se o jednoj od najugroženijih vrsta vodozemaca na svijetu. U muzejskom laboratoriju zaštiti će ih od zarazne bolesti chytridiomycosis koja te životinje ubija diljem svijeta.

DNK POGLED U BUDUĆNOST Ljudi bi se mogli modificirati u praktično neuništiva živa bića

U Boliviji 22 posto vrsta vodozemaca suočeno je s nekim stupnjem rizika od izumiranja, od gubitka staništa, onečišćenja do klimatskih promjena. Romea su biolozi našli prije više deset godina i nisu vjerovali da će preživjeti tako dugu samoću, piše BBC. Međunarodnu slavu stekao je prije godinu dana kada je čak dobio i svoj profil na stranici za spajanje usamljenih srdaca.

 

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.