Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovnik

Troje nobelovaca glavne zvijezde na konferenciji o forenzici

Dubrovnik: Troje nobelovaca sudjelovalo na konferenciji ISABS
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/2
22.06.2017.
u 23:40

Robert Huber, Harald zur Hausen i Ada Yonath na okruglom su stolu razgovarali o trendovima u znanosti, medicini budućnosti

Troje nobelovaca, niz poznatih znanstvenika iz Hrvatske i svijeta te mladi istraživači. Bili su to glavni akteri “Nobel spirita”, a mjesto radnje bio je atrij dubrovačkog Kneževa dvora. Ondje je, naime, održano središnje događanje 10. ISABS Konferencije o forenzici i antropološkoj genetici koja se ovog tjedna održava u Dubrovniku.

Na okruglom stolu s nobelovcima se razgovaralo o današnjim trendovima u znanosti, medicini budućnosti te koliko je važno potaknuti mlade na bavljenje znanošću, a glavne su zvijezde bili Robert Huber, Harald zur Hausen i Ada Yonath.

Robert Huber je, naime, Nobelovu nagradu za kemiju dobio 1988. godine jer je prvi izveo kristalizaciju intermembranskoga proteina koji je važan za fotosintezu u bakterijama, a Harald zur Hausen nobelovac je postao 2008. zbog doprinosa medicini, odnosno istraživanja kojim je dokazao povezanost između raka grlića maternice i humanog papiloma virusa (HPV).

Dubrovnik: Troje nobelovaca sudjelovalo na konferenciji ISABS
1/7

Ada Yonath je pak prva Izraelka te prva žena na Bliskom istoku koja je dobila Nobelovu nagradu za znanost te prva žena u 45 godina koja je dobila Nobelovu nagradu za kemiju. Ona je 2009. nagrađena za svoj rad o ribosomima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije