Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U HRPI PAPIRA

Pronašli izgubljenu Teslinu tablicu množenja

nikola tesla
Foto: Arhiva VL
1/2
22.12.2015.
u 06:50

Originalne crteže Nikole Tesle, među kojima je i matematička mreža, u lokalnom antikvarijatu našao je umjetnik Abe Zucca

Poput scenarija za neki film zvuči otkriće originalnih crteža svjetski poznatog znanstvenika iz Smiljana Nikole Tesle u jednom antikvarijatu u američkom gradu Phoenixu. Davno izgubljene crteže sasvim je slučajno otkrio lokalni umjetnik Abe Zucca, a znanstvenici tvrde da je riječ o Teslinoj matematičkoj mreži, svojevrsnoj tablici množenja koja nudi rješenja za mnoga dosad neodgovorena pitanja u matematici. U ovu matematičku mrežu Tesla je ubacio tablicu množenja, proste brojeve, dijeljenje, visokosložene brojeve i mnoge druge elemente, a nakon što je se detaljno analizira, otkriva se sva njezina jednostavnost.

Kako piše CBS News, matematički stručnjak Joey Grether, kojem je Zucca pokazao svoje otkriće, nakon proučavanja Tesline tablice konstatirao je da se radi o fenomenalnom otkriću. – Kada bismo uspjeli učenicima diljem svijeta predstaviti Teslinu tehniku, vrlo bi brzo nestala averzija prema matematici – kazao je Grether. Teslina mreža prikazuje zapravo spiralu sa 12 mjesta, a taj broj, izgleda, nije slučajan kad je Tesla u pitanju – 12 je mjeseci u godini, 12 inča u stopi, 24 sata u danu, a 12 je djeljiv sa 2, 3, 4, i 6. Na svakih 12 brojeva postoji šansa da su 4 broja prosta. Poznata je i Teslina izreka: “Kada biste znali za veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, onda biste u rukama držali ključeve univerzuma.”

Zanimljiv je i podatak da je Teslina tablica množenja nastala 12. 12. 1912.      

>>Evo što su i koga Hrvati najviše pretraživali ove godine na Googleu

>>Prije 156 godina u Smiljanu se rodio nenadmašni Nikola Tesla

Komentara 90

SR
srtuja
09:10 22.12.2015.

@dodo 14, Hrvat Nikola Tesla? Nešto slično kao Hrvat Rudjer Bošković, od oca Srbina i majke Italijanke.

VD
vddutina
09:03 22.12.2015.

https://m.youtube.com/watch?v=Da5uuzWPEeg Evo i sahranili su ga po njegovoj želji uz hrvatsku pesmu "Tamo daleko". Pa vi kakvi ste i Čiča Dražu bi pohrvatili da vam se isplati. Sutra kad vas ISIS napadne Ratko Mladic ce vam biti hrvat.

ON
onle79
08:38 22.12.2015.

Genijalac bez premca. Ponos Hrvatske u kojoj je rođen, ali i srpskog naroda, čijeg je porijekla. Dosta više čiji je, Tesla i njegova dostignuća pripadaju čovječanstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije