Naslovnica Tech/Sci Znanost

Epohalno otkriće u Srbiji: Pronađena figura božice plodnosti stara 6.000 godina

Figura izrađena od pečene gline koja pripada Vinčanskoj kulturi, odnosno razdoblju mlađeg neolita, otkrivena je posljednjeg dana zaštitnih istraživanja, zbog izgradnje lokalne kanalizacije
03. rujna 2019. u 19:30 11 komentara 4037 prikaza
arheolozi
Foto: Nikola Ćutuk/Pixsell

Figura rimske božice ljepote, ljubavi, plodnosti i spolnosti stara čak 6.000 godina pronađena je na arheološkom nalazištu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca u Srbiji.

Mumije Otkrivene tajne Ovih 10 otkrića baca novo svjetlo na drevni Egipat

Figura Venere izrađena od pečene gline koja pripada Vinčanskoj kulturi, odnosno razdoblju mlađeg neolita, otkrivena je posljednjeg dana zaštitnih istraživanja, zbog izgradnje lokalne kanalizacije, piše RTS.

– Smatra se zapravo da je vjerojatno Vitkovačko polje religiozni centar Vinčanske kulture. Akademik Borisav Jovanović je rekao, da je lokalitet Vitkovačko polje pronađen prije Vinče, da bi se kultura svakako zvala Vitkovačka – pojasnila je Sanja Crnobrnja Krasić, arheologinja Zavičajnog muzeja Župe.

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Ljudi su preživjeli posljednje ledeno doba jedući velike glodavce

Pola stoljeća prije ovoga pronalaska, pronađene su tri monumentalne figure Župskih Venera, Lady of Aleksandrovac, Venus de Župa i Madam de Vitkovo koje su izlagane u Kopenhagenu, Londonu i Nici, a čuvaju se u Zavičajnom muzeju.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar tzvnovinar
  tzvnovinar:

  prije 6000 godina kip rimske božice plodnosti ?...idem se nasapunat motornom pilom da lakše podnesem duševne boli 😂

 • Avatar hvala_što_pušite
  hvala_što_pušite:

  pa evo, epohalno je to da su počeli graditi kanalizacije...

 • gurani:

  Večernji je uprskao navodeći da se radi o rimskoj Veneri. Rim je u punom opsegu trajao 2772 godine, a glinena figura stara 6000 godina. Vidiš li problem? Rimska figura starija od Rima 2 nešto puta!!!