Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glinena Venera

Epohalno otkriće u Srbiji: Pronađena figura božice plodnosti stara 6.000 godina

arheolozi
Foto: Nikola Ćutuk/Pixsell
03.09.2019.
u 19:30

Figura izrađena od pečene gline koja pripada Vinčanskoj kulturi, odnosno razdoblju mlađeg neolita, otkrivena je posljednjeg dana zaštitnih istraživanja, zbog izgradnje lokalne kanalizacije

Figura rimske božice ljepote, ljubavi, plodnosti i spolnosti stara čak 6.000 godina pronađena je na arheološkom nalazištu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca u Srbiji.

Figura Venere izrađena od pečene gline koja pripada Vinčanskoj kulturi, odnosno razdoblju mlađeg neolita, otkrivena je posljednjeg dana zaštitnih istraživanja, zbog izgradnje lokalne kanalizacije, piše RTS.

– Smatra se zapravo da je vjerojatno Vitkovačko polje religiozni centar Vinčanske kulture. Akademik Borisav Jovanović je rekao, da je lokalitet Vitkovačko polje pronađen prije Vinče, da bi se kultura svakako zvala Vitkovačka – pojasnila je Sanja Crnobrnja Krasić, arheologinja Zavičajnog muzeja Župe.

Pola stoljeća prije ovoga pronalaska, pronađene su tri monumentalne figure Župskih Venera, Lady of Aleksandrovac, Venus de Župa i Madam de Vitkovo koje su izlagane u Kopenhagenu, Londonu i Nici, a čuvaju se u Zavičajnom muzeju.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar tzvnovinar
tzvnovinar
19:55 03.09.2019.

prije 6000 godina kip rimske božice plodnosti ?...idem se nasapunat motornom pilom da lakše podnesem duševne boli 😂

Avatar hvala_što_pušite
hvala_što_pušite
19:45 03.09.2019.

pa evo, epohalno je to da su počeli graditi kanalizacije...

PE
PetiElement
20:24 03.09.2019.

Ah, zato njih k'o mrava... (žohara) 😅😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije