Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
New Horizons

Procesor iz PlayStationa navodi svemirsku sondu na putu do Plutona

nasa
Foto: Reuters/PIXSELL
16.01.2015.
u 08:34

Sonda je u svemiru već devet godina, a na odredište bi trebala stići 14. srpnja kada će istražiti Pluton i njegove mjesece

Vjerojatno već znate kako je vaš pametni telefon snažniji od računala korištenih prilikom slijetanja astronauta na Mjesec. No jeste li znali kako procesor korišten u PlayStation igraćoj konzoli navodi svemirsku sondu veličine koncertnog klavira prema Plutonu. Procesor MIPS R3000 koji je izradio grafiku za igrice Final Fantasy VII i Metal Gear Solid NASA je 2006. odlučila upotrijebiti za prijenos podataka sa svemirske sonde New Horizons, javlja The Verge.

Iako je procesor ipak ponešto izmijenjen u odnosu na prvotnu verziju, riječ je o istom čipu. NASA-i je uz snagu potrebna i pouzdanost.

Sonda je u svemiru već devet godina, a na odredište bi trebala stići 14. srpnja kada će istražiti Pluton i njegove mjesece prije no što nastavi putovanje prema pojasu Kuiper, masivnom pojasu asteroidu.

>> Počinje istraživanje Plutona: 'Probudili' su se Novi horizonti

Komentara 1

Avatar fidelio
fidelio
13:17 16.01.2015.

Čip ne 'izrađuje' grafiku, to rade model dizajneri i programeri. Kad prevodite riječ 'render' u ovom kontekstu, onda je prihvatljivije odabrati 'prikazuje', 'odgovoran za prikaz' i slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije