Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

'Hrvatsku čekaju prebrze promjene. Imat ćemo sve manje vode, snijega, drukčije biljke...'

Mnoge zemlje već su napravile plan što će saditi i koje životinje uzgajati u skladu s klimatskim promjenama. Hrvatska nije jedna od tih zemalja
16. rujna 2019. u 08:42 14 komentara 7492 prikaza
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska već godinama prati svjetski trend ekstremnih klimatskih promjena koje su, između ostalog, dovele do najezde novih životinja, ekstremnih suša, poplava i požara, a sve je manje i hrane.

Sjeverno more Zabrinjavajuće Zašto se njemački ribari raduju klimatskoj promjeni

Klimatolog Branko Grisogno upozorava da se vrijeme mijenja brže nego što su to očekivali svi klimatolozi. Zbog promjena, između ostalog, manje je i meda, krušaka, a više je komaraca i stjenica. Priroda se, za razliku od nas, brzo prilagođava, pišu Vijesti.hr.

"Vidi se da dolaze drukčije biljke, a ove naše i biljke i kukci sele se prema sjeveru i u veće visine. Vinogradari kažu da imaju minipoplave i minisuše gotovo stalno. Kiša ne pada kada treba. A kada treba, onda previše padne. I onda je predugi period od suše. Znači trajanje i intenziteti bitno se mijenjaju u odnosu na ono na što smo navikli", kazao je za Danas klimatolog Grisogono.

Mnoge zemlje već su napravile plan što će saditi i koje životinje uzgajati u skladu s klimatskim promjenama. Hrvatska nije jedna od tih zemalja.

"Gorski kotar imat će vjerojatno 50 posto manje snijega zimi nego što ima sada za samo 10, 20 godina. Drukčije vrste riba će ovdje biti. Mi ćemo imati sve manje i manje tekuće protočne vode. Hrvatska je bogata vodom, ali ona isto i ponire. Imat ćemo problema s Neretvom, rijekom Mirnom. Na mnogo mjesta će se događati prebrze promjene", prognozira Grisogno.

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu