Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Otkriveno zašto ptice lete u jatima u obliku slova V

Znanstvenici Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu postavili su uređaje za praćenje na jato rijetkih ptica
16. siječnja 2014. u 14:01 1 komentara 7257 prikaza
jato ptica
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Otkriveno je zašto mnoge ptice lete u jatima u obliku slova V, piše BBC.

Naime, znanstvenici Kraljevskog veterinarskog koledža u Londonu postavili su uređaje za praćenje na jato rijetkih ptica iz porodice ibisa koje su uvježbane da se sele slijedeći mikrosvjetlo. Otkrili su da ptice lete u optimalnom položaju - slijede vrhove krila ptica ispred sebe i tako se uzdižu.

Prethodnim istraživanjem utvrđeno je da se pelikanima smanjuje puls kada lete u obliku slova V. U ovom istraživanju znanstvenici u pratili svaku pticu u jatu, bilježeći njihov položaj, brzinu i pravac, pa čak i svaki zamah krila. Utvrđeno je da ptice često mijenjaju položaj i vrijeme zamaha iz aerodinamičkih razloga, odnosno da hvataju "dobar zrak".

dinosaur DEVOLUCIJA Ptice bi se teoretski mogle pretvoriti u dinosaure ptica,vransko jezero Odlični rezultati Na Vranskom jezeru preko 250 ptičjih vrsta

Ptice se smještaju iza vrhova krila drugih ptica u jatu jer ih na tom mjestu strujanje zraka najbolje podiže te na taj način štede energiju. Slikovito rečeno, ptice se "švercaju" koristeći energiju ptica ispred sebe.

- Čini se da su vrlo svjesne gdje se druge ptice u jatu nalaze te se stavljaju u najbolji mogući položaj - rekao je glavni istraživač dr. Steven Portugal.

INCIDENT
Javio se muškarac kojeg su priveli na Glavnom kolodvoru jer nije htio nositi masku u vlaku
Budi lijepa
Osvoji popust na tretman UltraShape Contourom, koji topi celulit i oblikuje vaše tijelo
  • Avatar Aristarh
    Aristarh:

    To su nas učili još u osnovnoj školi! Veslači to kažu ovako. Sjeo mi na val i neće da me pretjeće nego tu čeka da to uradi malo prije cilja.