Naslovnica Tech/Sci Znanost

Otkriveni ostaci kineskih radnika iz 19. st. kod drevne piramide u Peruu

ijela, za koja se vjeruje da pripadaju radnicima dovedenima u Peru kako bi zamijenili robove, pronađena su zakopana kod piramide od opeke koju je prvi koristio drevni narod Ichma
25. kolovoza 2017. u 12:56 0 komentara 1749 prikaza
Foto: Reuters

Arheolozi koji istražuju peruansku prošlost nedavno su iskopali posmrtne ostatke 16 kineskih radnika koji su bili podvrgnuti teškom radu u toj zemlji prije više od stotinu godina.

arheolozi Vrijedno otkriće Arheolozi u Egiptu otkrili grobnice stare 2000 godina

Tijela, za koja se vjeruje da pripadaju radnicima dovedenima u Peru kako bi zamijenili robove, pronađena su zakopana kod piramide od opeke koju je prvi koristio drevni narod Ichma, izjavila je u četvrtak Roxana Gomez, arheologinja koja vodi iskopavanja na toj lokaciji.

Peru je bio jedna od najvećih destinacija za kinesku radnu snagu u Latinskoj Americi u 19. stoljeću, tržištu koje je bujalo nakon što je u zemlji ukinuto ropstvo 1854. 

Kinezi pronađeni kod piramide Bellavista u Limi pokopani su ne prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i vjerojatno su bili berači pamuka na obližnjoj plantaži gdje su radili u "vrlo teškim" uvjetima, rekla je Gomez.

Kao mogući prikaz toga kako su se Kinezi postepeno uzdizali iz teškog siromaštva u Peruu, prvih 11 tijela je omotano u platno i postavljeno na tlo, dok je posljednjih pet odjeveno u plavo-zelene odore i pokopani su u drvenim ljesovima, kazala je Gomez.

"U jednom kineskom lijesu pronađena je lula za opijum i mala keramička posuda", dodala je ona.

Kineskim radnicima nije bilo dopušteno pokapanje na katoličkim grobljima u Limi, tako da su morali improvizirati, navodi peruansko ministarstvo kulture.

Posmrtni ostaci kineskih radnika ranije su pronađeni u Limi u drugim piramidama od opeke poznatim pod nazivom "huacas". Huacas su korišteni kao administrativna i vjerska središta u drevnom Peruu i tamo su se često pokapali pripadnici elite s predmetima od zlata i keramikom.

Po riječima Gomez, takva mjesta povezivala su se sa svetošću i možda su ih zato Kinezi izabrali za pokapanje radnika. 

morski pas Iskopali ih studenti Otkriveni ostaci morskog psa stari 400 milijuna godina Odlazak mladih RADNE DOZVOLE U BiH rade Srbi, Turci, Kinezi, Hrvati...

 

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.