Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Otkrivena najveća zvijezda u svemiru: Samo njezino postojanje srušilo je nekoliko znanstvenih teorija

Prema američkom timu koji prati zvijezdu pod klasifikacijom J0740+6620, riječ je o najvećoj neutronskoj zvijezdi koja je ikad detektirana i koja je gotovo premasivna da bi postojala.
17. rujna 2019. u 15:27 2 komentara 2664 prikaza
Zvijezda
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/3

Astronomi su otkrili najtežu zvijezdu u svemiru čija masa je dva puta veća od Sunca. Ono što zvijezdu čini još nevjerojatnijom je promjer od 24 kilometra, što čini gustoću i težinu toliko velikom da je gotovo nezamisliva, piše Metro.

amazona NEVJEROJATNO OTKRIĆE U prašumi Amazone pronađena električna jegulja s nabojem od 860 volti

Zvijezda je oko 700 tisuća puta teža od Zemlje i poznata je kao neutronska zvijezda, a načelno je kompresirani ostatak supernove. To se dogodi kada se divovska zvijezda uruši sama na sebe u golemoj eksploziji. 

Prema američkom timu koji prati zvijezdu pod klasifikacijom J0740+6620, riječ je o najvećoj neutronskoj zvijezdi koja je ikad detektirana i koja je gotovo premasivna da bi postojala. 

Naime, veličina zvijezde blizu su ograničenju koliko kompaktan objekt može biti bez da se ne uruši u crnu rupu. Green Bank teleskop detektirao je zvijezdu na udaljenosti od oko 4600 svjetlosnih godina od Zemlje. 

- Ova neutronska zvijezda je dvostruko veća od našeg Sunca - izjavio je Paul Demorest iz National Radio Astronomy Observatory u Charlottesvilleu koji smatra kako je zbog potvrde postojanja takve zvijezde odbačeno nekoliko teorijskih modela unutarnje kompozicije neutronske zvijezde. 

ZNANSTVENA NEPOZNANICA Koliko se brzo širi svemir? Misterij traje

- Ovaj izračun mase ima implikacije za naše razumijevanje materije u ekstremno visokim gustoćama kao i brojnim detaljima nuklearne fizike.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
Znanjem do financijskog oporavka
NOVI POČETAK
Uz prave savjete riješite se financijskih problema i pripremite se za svježi start
  • hdz komunjara:

    Dobro su prepisali ali vjerojatno ni sami to nisu shvatili, zvijezda je u promjeru 24 kilometra ali je dvostruko teža od sunca. O tome se govori, kako ima za tako mali obujam nezamislivo veliku težinu. Te zvijezde su obično promjera ... prikaži još! 10 do 20 km, a ova je izgleda najveća dosad otkrivena

  • Oblivion:

    Promjer od 24 km, a dvostruko veća od našeg sunca???? J.. e lud zbunjenoga, osim ako naše sunce ima promjer 12 km