Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Povratak na članak

Otkrićima obilježili 2018.: Osim u sportu, hrvatska je velesila i u znanosti

Broj radova objavljenih u vrhunskim znanstvenim časopisima u kojima su naši znanstvenici koji rade u Hrvatskoj i u inozemstvu vodeći istraživači gotovo je nevjerojatan.
Objava 31. prosinca 2018. 5733 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 23
 • Magistrica:

  Marsal Tito - Prvi neandertalac

  23:03 31. 12. 2018.
 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Ha, ha, ha...da velesila u znanosti a po Hrvatskoj se nosi kadaver Leopolda Mandica kojem se svi klanjaju, a prije 30 godina smo se srbima smijali kada su nosili mosti Kneza Lazara. Na veliku zalost mi smo jedan zatucana zaostala ... prikaži još! Balkanska mocvara a svi ti ljudi koji se bave vrhunskom znansocu su pobjegli van Hrvatske, a razlog se zna.

  00:27 01. 1. 2019.
 • Torpor:

  Haha. Vucicevi botovi rade prekovremeno.

  23:34 31. 12. 2018.
 • angeomihael:

  Došli Zagorci u Krapinu pojeli majmune neardentalce i popili gemišteka.Kad je nestalo majmuna počeli jesti purice i pajceke.Živjeli!

  22:35 31. 12. 2018.
 • dr Luigi:

  Nažalost velesila smo i u korupciji ,nepotizmu ,ortačkom kapitalizmu itd..

  10:48 04. 1. 2019.
 • Avatar mdoresic
  mdoresic:

  Profesor Marčelja i dr.sc. B. Klaić s Instituta 'Ruđer Bošković' načinili su pravilnik po međunarodnim znanstvenim standardima koji gotovo u potpunosti objektivno vrednuje znanstveni doprinos znanstvenika. Suština je u vrednovanju broja citata u slučajevima više koautora koji su dali svoj ... prikaži još! svoj doprinos znanstvenom članku kao i uvažavanje tzv. parametra odziva u području na koje se znanstveni rad odnosi, ali i razlikovanje znastvenih područja međusobno što se tiče brojnosti citata. Naravno da 'borgovcima u znanosti' ovakvi kriteriji nikad nisu odgovarali pa su se oni vodili svojim kriterijima pomoću kojih je moguć 'lov u mutnom'. Na žalost takovim kriterijima vode se i dan danas pa su i na taj način iznjedreni tzv. 'centri izvrsnosti' koji su nedavno podijelili 380 milijuna kuna iz EU fondova. Naime, proces je vodilo 'Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj' (NVZVOTR) na temelju prijedloga ministra znanosti, a nakon vrednovanja rezultat je trebalo proslijediti ministru u obliku izvješća s ocjenom znanstvene kvalitete. No, nakon što su za centre izvrsnosti dobivene navodno međunarodne recenzije, NVZVOTR si je uzelo pravo prekrajanja i proglašava centre po svom nahođenju. Tako su odlučivali da se nekoliko centara ima spojiti u jedan, a prema riječima pomoćnika bivšeg ministra Šustara, dr. sc. Kreše Zadre to je prekrajanje imalo i mnogo grubljih aspekata. Kada im dr.sc. Krešo Zadro, kod ministra Pave Barišića državni tajnik, nije

  06:01 12. 1. 2019.
 • crow7:

  E super

  03:20 01. 1. 2019.
 • vjaceslav:

  a gdje bi tek bili da su se ovi znanstvenici školovali po suvremenom programu ministrice divjak, a ne po zastarjelom kada se učilo napamet iz knjiga umjesto da to za nas odrade tableti?

  17:57 04. 1. 2019.
 • Avatar mdoresic
  mdoresic:

  Ovaj Zoran Vitas je SUMRAK PAMETI. Ovo obmanjivanje puka je prevršilo svaku mjeru. Ovo sigurno mora potjerati istinske mlade znanstvenike u inozemstvo jer vrednovanje nečijeg znanstvenog doprinosa ne može davati Zoran Vitas. Čast izuzecima poput Đikića, Ive Tolić,...ali navoditi Primorca, ... prikaži još! Rudana, Puljka...ZEMLJO OTVORI SE. Dragi Zorane tebe treba podučiti kako se vrednuju citati na Web of Science. Ako nisi čup za Branimira Klajića s IRB-a i kriterije koje je on napisao ja ću ti pomoći. DO TADA DOK TO NE PROUČIŠ UMUKNI. TI BROJIŠ CITATE RADOVA SA STOTINAMA KOAUTORA...ZEMLJO OTVORI SE... ponovno

  1 10:50 01. 1. 2019.
 • Avatar mdoresic
  mdoresic:

  OVO JE BITNO: http://barometar.vecernji.hr/analyses/znanost-i-pseudoznanost-3713/

  17:54 11. 1. 2019.
 • Avatar mdoresic
  mdoresic:

  Kada im dr.sc. Krešo Zadro, kod ministra Pave Barišića državni tajnik, nije htio potpisati ugovore radi spomenutih 'merifetluka' naprasno je smijenjen pod njihovim pritiskom. Kao novi državni tajnik doveden je dr. Tome Antičić koji je glatko potpisao ogromne i nezaslužene ... prikaži još! isplate. Svijetle budućnosti na žalost nema na vidiku jer spomenuti 'borgovci' imaju svoje 'gojence' koji zloporabe nakaradno poimanje kvalitete u znanstvenoj zajednici pripisujući si tisuće citata s Web of Science po kriterijima koji su sve samo ne kriteriji. U tu rabotu se uključuju i novinari poput Zorana Vitasa koji 'PR znanstvenike' dižu u nebesa, poput Rudana, Primorca, Puljka..., tumačenjem citiranosti kako njima odgovara, a u pitanju su radovi sa stotinama koautora. Zato mladi istinski znanstvenici bježite iz hrvatske znanstvene močvare i slijedite svoju zvijezdu.

  06:02 12. 1. 2019.
 • Avatar mdoresic
  mdoresic:

  Grupa Borg u znanosti A.B.Šimić ''Opomena'' ... Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda... Čitam Vitasov članak u Večernjem listu (01. siječnja 2019.) ''Hrvatska je velesila u znanosti'' i nakon toga osvrt prof. Čatića (Večernji list 4.siječnja 2019.) kako ... prikaži još!9.) kako je to lista većinom znanstvenika hrvatskog podrijetla, ali koji žive i rade u inozemstvu. Sreća je njihova što su slijedili svoju zvijezdu. Što bi bilo s Nikolom Teslom da se nije otputio u svijet? (Domet karijere bio bi mu biti 'pandur' u Gospiću.) Znanost je potraga za istinom, za matematičkim opisom zakona u prirodi ili pak jednostavnije rečeno objašnjenja prirodnih pojavnosti, pa zbog toga stanje u hrvatskoj znanosti izgleda još tragičnije. Polutajno društvo (Rimski klub) profesora mefista I.Š. desetljećima odlučuje o sudbini i karijerama znanstvenika u Hrvatskoj uzdižući svoje podobnike i uništavajući karijere njima nepoćudnih. Temelj njihovog djelovanja i snage je 'Pravilnik o napredovanju' koji ima snagu zakona, a kojeg su oni napisali.

  06:03 12. 1. 2019.
 • Zvjerko:

  Jbt. u svemu smo velesila, a narod bježi iz "velesile". Ma koga vi j.... u zdrav mozak?

  21:46 31. 12. 2018.
 • Deleted user:

  Da mi smo znanstvena sila. Kod nas samo obrtnici osnivaju firme... kod nas je i biti bravar znanstveni uspjeh

  03:07 01. 1. 2019.
 • Deleted user:

  Vise poniznosti, a manje samohvale...

  21:56 31. 12. 2018.
 • Avatar pendreck
  pendreck:

  Suoer!!! I S retna vam nova 2019!

  01:16 01. 1. 2019.
 • AMIQIW:

  Nemojmo biti smijesni! Hrvatska nema veze s tim dostignucima. Hrvatska je rupa sto se znanosti tice.

  21:12 31. 12. 2018.
 • Deleted user:

  Vitas, Vitas - pa kako si u svemu ovom mogao zaboraviti i vele sil(ov)ni Večernji List?

  21:59 31. 12. 2018.
 • Marcos:

  ako su Bosanci iz Krapine onda nisam ni čovjek ni Bosanac

  00:26 01. 1. 2019.
 • Deleted user:

  ...jedino sportašima " naklon do poda". to nitko ne poriče. ...u svemu ostalom Hrvatska je beznačajna.

  22:10 31. 12. 2018.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.