Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar Jovanović

'Osigurali smo dodatnih 30 mil. kn za 250 novih zaposlenika u znanosti'

znanost
Foto: Boris Ščitar
1/5
19.02.2014.
u 15:15

Projektom Unaprjeđivanje znanstvene učinkovitosti u području molekularne medicine Europska komisija finacirati će Veterinarski fakultet sa 18 milijuna kuna.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta potpisan je Sporazum o prijenosu provedbe programa Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatske zaklade za znanost. Sporazum su potpisali ministar Željko Jovanović i akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Zaklade.

Potpisivanjem Sporazuma Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja" postaje dio Hrvatske zaklade za znanost koja ima jedinstvenu ulogu u financiranju znanstvenih projekata. Time će se prema procjenama Svjetske banke i OECD-a pridonijeti rastu hrvatskoga BDP-a.

- Ministarstvo će u ovoj godini financirati znanstvene projekte putem natječaja vrijednog 100 milijuna kuna, dakle dvostruko većim iznosom nego 2013. godine. No, znanost se ne može financirati samo iz proračuna pa će ovaj sporazum doprinjeti povećanju i drugih oblika financiranja - kazao je ministar Jovanović i dodao kako je jedan od ciljeva Vlade povećanje nacionalne kompetitivnosti i međunarodne vidljivosti hrvatske znanosti.

Još je istaknuo kako je ponosan što je ministarstvo unatoč štednji i teškoćama s proračunskim deficitom uz velike napore uspjelo osigurati dodatnih 30 milijuna kuna za 250 novih radnih mjesta u sustavu znanosti. Natječaji će biti raspisani u svibnju.

Foto: Ivan Halar

Predstavljen je i projekt Unaprjeđivanje znanstvene učinkovitosti u području molekularne medicine na Veterinarskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji je financiran u sklopu FP7 programa. Predstavili su ga voditelji prof. dr. sc. Vladimir Mrljak i prof. dr. sc. Željko Grabarević.

Projekt je uz još njih 10 izabaran u konkurenciji 111 projekata i jedini iz Hrvatske, a koji se financiraju u sklopu pilot-natječaja "ERA Chairs" koji je dio FP7 programa. Cilj ERA Chairs inicijative je potpora sveučilištima i drugim istraživačkim organizacijama koje imaju mogućnost poboljšanja svoga rada da značajno poboljšaju svoju uspješnost u sklopu kompetitivnih znanstvenih natječaja pod vodstvom izvrsnog znanstvenika, ERA Chairs voditelja. Vrijednost projekta je 2.378.334 eura (oko 18 milijuna kuna).

Vrhunskog voditelja projekta privući ćemo mjesečnim dohotkom od 9.000 eura

prof. Mrljak

- Želim naglasiti kako je dodatna vrijednost projekta što će se na Veterinarskome fakultetu uz vrhunskog voditelja projekta zaposliti još četiri vrsna znanstvenika - kazao je Jovanović.

Prof. Mrljak dodao je kako će Chairs voditelja, koji će iza sebe morati raspolagati sa minimalno 10 godina iskustva te će se znanstvenim radom u Hrvatskoj morati baviti sljedećih 5 godina, privući mjesečnim dohotkom od 9.000 eura bruto.

- To je vrlo osjetljivo pitanje jer s projektom možemo početi tek kada ćemo raspolagati sa životopisom budućeg voditelja, a rok za to nam je tri mjeseca - naglasio je Mrljak.

Još je pojasnio što će projekt konkretno donijeti fakultetu. Europska komisija financirati će i kupnju opreme u vrijednosti 585 tisuća eura, zatim radne sastanke, 24 odlazaka na konferencije te dolazak 13 znanstvenika na fakultet.

Foto: Boris Ščitar ilustracija

Prof. Vladimir Mrljak / Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Prof. Grabarević kazao je kako ga veseli što je znanost ovim projektom došla u središte zanimanja.

- Osnovna svrha projekta je edukacija, koja će biti vrhunska i kakvu još nismo imali. I to će biti nešto potpuno novo za što sam osobno prvi puta čuo prije nekoliko godina na patološkom skupu u Münchenu - naglasio je Grabarević.

Ministar Jovanović još je rekao kako će se zahvaljujući projektu otvoriti nova radna mjesta koja će s godinama donijeti nove projekte i ponovno nova radna mjesta za mlade znanstvenike.

- Vladin cilj je da Veterinarski fakultet s vremenom bude među 300 najboljih na svijetu - zaključio je ministar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije