Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Nova saznanja: Znanstvenici otkrili razarajuće posljedice ospica

Ospice se mogu spriječiti dvjema dozama cjepiva koje su dokazano sigurne i učinkovite i u upotrebi su od 1960-ih.
01. studenoga 2019. u 10:02 10 komentara 782 prikaza
Cijepljenje djece
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/3

Oboljeti od ospica još je opasnije nego što se do sada znalo zbog toga što ta bolest uništava imunitet koji je do tada organizam stekao na druge bolesti, objavili su u četvrtak znanstvenici.

Ilustracija HZJZ: U Zagrebu u mjesec i pol dana zabilježeno 27 novooboljelih od ospica

To otkriće objašnjava zašto djeca često 'zarade' druge zarazne bolesti nakon što prebole ospice i ukazuje na opasnost otpora cijepljenju u djetinjstvu u nekim zemljama, prema dvije studije objavljene istodobno.

Ta su dva istraživanja prvi puta pokazala kako ospice, jedna od najzaraznijih bolesti, vrate ljudski imunitet na nerazvijeni stadij novorođenčeta uz tek ograničene sposobnosti borbe s novim zaraznim bolestima.

Rezultati studija utjecat će na globalno javno zdravstvo zbog pada povjerenja u cjepiva i pada procijepljenosti što vodi u epidemije ospica a što pak može dovesti do porasta drugih opasnih zaraznih bolesti poput tuberkuloze, difterije ili gripe.

“To je izravni primjer ljudske imunosne amnezije u kojoj imuni sustav zaboravi kako odgovoriti na zarazne bolesti s kojima se ranije susreo”, kaže Velislava Petrova s britanskog sveučilišta Cambridge koja je vodila prvu studiju.

prof. dr. sc. Alemka Markotić Ravnateljica Zarazne: 'Spremamo se za odgovor na opasnost od bioterorizma'

Stephen Elledge, genetičar i znanstvenik s američkog medicinskog instituta Howard Hughes, koji je vodio drugu studiju kaže da rezultati predstavljaju “stvarno snažne dokaze da virus ospica zapravo razara imuni sustav”.

Virus ospica izaziva kašalj, osip i vrućicu i može voditi u potencijalno smrtonosne komplikacije među kojima su i upala pluća i upala mozga poznata kao encefalitis.

Ospice se mogu spriječiti dvjema dozama cjepiva koje su dokazano sigurne i učinkovite i u upotrebi su od 1960-ih.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije prije tri tjedna upozorili su na alarmantni porast slučajeva ospica među necijepljenima u svim dijelovima svijeta.

U prva tri mjeseca ove godine broj slučajeva ospica učetverostručio se u odnosu na isto razdoblje 2018, pokazuju podaci organizacije.

Ospice - ilustracija EPIDEMIJA OSPICA U Zagrebu je nedavno francuski turist zarazio necijepljenu recepcionerku hostela

“Virus ospica puno je razorniji nego što se znalo što znači da je cijepljenje tim vrednije”, kaže Elledge.

U okviru istraživanja koje je vodio Elledge znanstvenici su proučavali bolesti od kojih su necijepljena djeca u Nizozemskoj, koja su preboljela ospice, obolijevala. Proučavali su gene antitijela kod 26-ero djece prije i i 40 do 50 dana nakon što su preboljela ospice te su utvrdili da su antitijela koja su bila stvorena kao odgovor na druge zarazne bolesti nestala iz krvi djece nakon što su oboljela od ospica.

Prema rezultatima druge studije ospice su uništile između 11 i 73 posto zaštitnih antitijela kod djece - bjelančevina u krvi koje 'pamte' ranije susrete s virusima i pomažu tijelu da izbjegne ponavljanje tih zaraza.

To znači da su ta djeca ostala ranjiva na napad zaraznih bolesti na koje su prije ospica već razvila imunost.

 

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • Mr_Anderson:

    Kad se laž ponovi milijun puta, većina je na kraju prihvati kao istinu. Morate se još potruditi vi novinari, kao i ovi plaćenici što provode lažne studije. Nemaju oni pojma o ničemu, al moraju nekako prodati taj otrov od cjepiva.

  • mksdk:

    Štete što ne želite napisati članak o studiji koja se bavila vezom vakcine protiv HPV-a i porastu neplodnosti i kod muškaraca i kod žena. Iz studije: "Approximately 60% of women who did not receive the HPV vaccine had been pregnant ... prikaži još! at least once, whereas only 35% of women who were exposed to the vaccine had conceived. For married women, 75% who did not receive the shot were found to conceive, while only 50% who received the vaccine had ever been pregnant." Studija: "A lowered probability of pregnancy in females in the USA aged 25–29 who received a human papillomavirus vaccine injection"

  • lupa:

    Kada god citam o cjepljenju sjetim se bake koja je rodena prije 2.sv. rata i koja mi je rekla da kao djeca nisu bili gladni, ali vecina njenih braca i sestre su umrli kao mala djeca. Pitala me kada sam ... prikaži još! cula da je u zadnjih 40godina u obitelji od 10ero djece umrlo barem 4? Velimda je to nekada nazalost jednostavno bilo normalno.