Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI VIROLOG:

Onima koji su preboljeli COVID-19 dovoljna i jedna doza

Knjižica o cjepivu protiv Covid-19 virusa
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
04.02.2021.
u 07:00

Dr. Krammer je sa suradnicima istraživao zbog čega preboljeli od COVID-19 nakon primjene prve doze cjepiva imaju mnogo jače reakcije na cjepivo nego oni koji prethodno nisu bili bolesni

Onima koji su preboljeli COVID-19 mogla bi biti dostatna samo jedna doza cjepiva tehnologije mRNK.

Na internetskoj stranici medRXiv objavljena je studija koju potpisuje dr. Florian Krammer, jedan od najutjecajnijih virologa u Americi koji vodi i laboratorij u newyorškoj ICAHN School of Medicine koja je dio Mount Sinai, jednog od najvećih američkih zdravstvenih sustava.

Dr. Krammer je sa suradnicima istraživao zbog čega preboljeli od COVID-19 nakon primjene prve doze cjepiva imaju mnogo jače reakcije na cjepivo nego oni koji prethodno nisu bili bolesni. Ispalo je kako preboljeli ne samo da imaju izraženije nuspojave nego imaju i višu razinu antitijela.

Logičan je zaključak tima znanstvenika na čelu s dr. Krammerom kako oni koji su preboljeli bolest izazvanu novim koronavirusom SARS-CoV-2 mogu ‘proći’ i s jednom dozom visokoefikasnog cjepiva, kakvo je, recimo, Modernino.

– Mislim da je jedno cijepljenje sasvim dovoljno. Ovo bi također prištedjelo cijepljenima i nepotrebne nuspojave koje nastupaju nakon primjene druge doze cjepiva te bi također oslobodilo i dodatne doze cjepiva – rekao je virolog.

No, dok se neki slažu s ovakvom logičnom pretpostavkom, ima i onih koji bi bili oprezniji. Naime, ovo je tek prva takva studija, a i ona nije prihvaćena ni objavljena ni u jednom od utjecajnih znanstvenih časopisa. Više studija značilo bi iviše podataka.

Jer studija preliminarno objavljena na medRXivu obuhvatila je 231 ispitanika, 83 su prije nje bila zaražena, 148 ne. Onda se na 109 cijepljenih gledalo i kakve su nuspojave kao i kako je odgovorio njihov imuni sustav.

Oni prije zaraženi žalili su se i na umor, glavobolju i trnce, no iskazali su također i puno jači odgovor antitijelima.

No, može se zaključiti, riječ je o relativno malim brojkama da bi se donio zaključak.

VIDEO Gospođa Branka prva se u Hrvatskoj cijepila protiv korone

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
08:26 04.02.2021.

Vidljivo je iz Svemira da cijelom ovom krizom netko upravlja. Pa zar je cjepivo jedini način liječenja? Što je sa lijekovima? Mnogi su prilično uspješni ako se primjene u ranoj fazi bolesti, ali se o tome ne priča. Kuba je razvila svoj lijek, mnoge druge države isto, ali ako nije injekcija nije dostojno novinskog članka.

Avatar SMECHAR
SMECHAR
14:31 06.02.2021.

Ma posve krivo, potrene su 2 vakcine i dvije maske. To je ono što propagiraju. Ja bi propagirao krivičnu prijavu takvima i boravak u zatvoru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije