Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski južni opservatorij

Eksplodirala prije 11.000 godina: Ovo je sve što je ostalo od supernove Vela

Vela supernova
Foto: ESO/VPHAS+ team
1/2
01.11.2022.
u 17:53

Udaljen samo 800 svjetlosnih godina od Zemlje, ovaj dramatični ostatak supernove jedan je od nama najbližih poznatih, navodi ESO

Europski južni opservatorij (ESO) objavio je fotografiju ostatka supernove Vela snimljenu VLT Survey teleskopom smještenim u Čileu.

Struktura ružičastih i narančastih oblaka sve je što je ostalo od masivne zvijezde koja je završila svoj život u snažnoj eksploziji prije otprilike 11.000 godina, navodi ESO

Foto: ESO/VPHAS+ team

Kada najmasivnije zvijezde dođu do kraja svog života, često se ugase uz prasak, u eksploziji koja se naziva supernova. Ove eksplozije uzrokuju udarne valove koji se kreću kroz okolni plin, stvarajući zamršene niti nalik strukturama. 

Udaljen samo 800 svjetlosnih godina od Zemlje, ovaj dramatični ostatak supernove jedan je od nama najbližih poznatih.

Kamera od 268 milijuna piksela, korištena za ovu fotografiju, može snimati slike kroz nekoliko filtera koji propuštaju svjetlost različitih boja. Na ovoj konkretnoj slici ostatka Vele, ističe ESO, korištena su četiri različita filtera, predstavljena kombinacijom magenta, plave, zelene i crvene boje.

VIDEO Za dio Hrvatske upaljen meteoalarm, od sutra nova promjena vremena

Komentara 3

HO
Homophob
05:57 06.11.2022.

Balkanistanski ignoramusi su za krepat od smjeha! "Supernova Vela!!!!" Vale nebula ili "zavjesa, "forhanga" maglica! Sta ne pitate nekoga tko mozda nesto zna o temi! U popovom Tornju u Zagrebu je astronomsko drustvo pa bi tamo netko sigurno mogao prosvjetliti neznalice balkanskih gudura koji sami sebe laskavo nazivaju "novinarima"!

CR
Cromis
08:23 02.11.2022.

Hmm .veliki potop?...Noa.?..kažu, cca prije 12000 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije