Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Nosorozi se vraćaju u park prirode u Ruandi

Organizacija Africa Parks radi na prebacivanju iz Južnoafričke Republike početne populacije od oko 20 crnih istočnoafričkih nosoroga u nacionalni park Akagera u Ruandi
03. svibnja 2017. u 12:48 1 komentara 296 prikaza
nosorog
Foto: Reuters/PIXSELL

Dvadesetak crnih nosoroga iz Južnoafričke Republike bit će prebačeno u Ruandu, u park Akagera, prvi puta nakon istrebljenja te vrste u zemlji prije deset godina, prema priopćenju organizacije koja vodi taj park.

Organizacija Africa Parks "radi na prebacivanju iz Južnoafričke Republike početne populacije od oko 20 crnih istočnoafričkih nosoroga u nacionalni park Akagera u Ruandi. Taj povratak će se odvijati tijekom prva dva tjedna svibnja", precizira se u priopćenju.

Crnom nosorogu, jednoj od podvrsta afričkog nosoroga, prijeti "kritična opasnost istrebljenja", prema Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode.

Tijekom 1970.-ih godina u parku Akgera je živjelo pedesetak crnih nosoroga, ali zbog krivolova vrsta je potpuno nestala 2007. u toj zemlji, prema priopćenju.

Prije prebacivanja nosoroga, dužnosnici parka su pokrenuli niz mjera koje financira Zaklada Howarda Buffetta, sina američkog milijunaša Warrena Buffetta, kako bi se jamčila sigurnost i dobrobit nosoroga.

U srpnju 2015. Ruanda je već vratila lavove u Akageru, 15 godina nakon njihovog nestanka. Predatori su desetkovani nekoliko godina nakon genocida 1994. tijekom povratka ruandskih izbjeglica koji su zauzeli dio parka i koji su istrijebili lavove kako bi zaštitili svoju stoku.

Prema podacima African Parks, crnih istočnoafričkih nosoroga u svijetu u divljini ima oko tisuću primjeraka, od ukupno manje od 5000 crnih nosoroga.

Povratkom nosoroga, taj prirodni rezervat koji je 2016. imao više od 36.000 posjetitelja, imat će pet velikih stanovnika, slonove, nosoroge, lavove, leoparde i bivole.

bjelokost Tihi rat u Africi Izlov slonova postao je unosniji posao od krijumčarenja droge A wolf is on Monday (1/16/2012) in an enclosure in the zoo of Schwerin. Notwithstanding the concerns of farmers and livestock keepers in Germany, the wolves are spreading further into the wild from. Currently live in the North East 100-120 animals, which VELIKE ZVJERKE Vukova premalo, ali su stigli i do Papuka nosorog nesvakidašnji napad Nosorog banuo u grad, podivljao pa usmrtio ženu i ozlijedio 6 osoba
Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma