Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnja sigurnosti

Njemačka zabranila pametne satove za djecu

pametni sat
Thinkstock
20.11.2017.
u 06:45

Satovi su zabranjeni zbog moguće zloporabe – uz pomoć aplikacije roditelji su mogli prisluškivati djecu, ali i njihove učitelje u razredu

Zbog mogućnosti prisluškivanja, njemački regulator zabranio je pametne satove za djecu. Naime, radi se o satovima, prenosi BBC, kojima su ciljani korisnici djeca od 5 do 12 godina. Opremljeni su SIM karticama, a uz pomoć aplikacije roditelji su mogli prisluškivati djecu, ali i njihove učitelje u razredu.

Njemački regulator proglasio je satove prijetnjom sigurnosti i privatnosti te uređajem koji može poslužiti za prisluškivanje i špijuniranje. Jer i osnovne hakerske sposobnosti dovoljne su da se dogodi zloporaba satova. Roditeljima su preporučili da satove koje imaju unište. Pritom su zamolili i škole da obrate više pozornosti na to što djeca imaju od pametnih uređaja.

Kada se radi o regulaciji interneta stvari, popularnog IoT-a, zamjetan je nevjerojatan nedostatak regulative, čega su Nijemci svjesni i zbog čega sigurnost takvih naprava povezanih s internetom postaje upitna. Nesigurni pametni uređaji velik su sigurnosni problem i dodatni udar na privatnost, a posebice zabrinjava kada su usmjereni na djecu.     

Komentara 3

WE
weAreCro
08:02 20.11.2017.

Zasto onda ne zabrane i odraslima pametne satove i telefone kad nas se sve tako moze prisluskivati, ili odrasle je legalno prisluskivati i pratiti?

SE
senior
08:50 20.11.2017.

Moja unuka učenica prvog razreda nosi MYki Pametni dječji sat. Uz njega roditelji u svakom momentu znaju gdje je, osim toga ona ali i oni mogu po potrebi kontaktirati kao sa mobitelom. Ne služi za nikakvu špijunažu već za sigurnostst djeteta. Samo podofilima ovakav sat može smetati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije