Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Njemačka zabranila pametne satove za djecu

Satovi su zabranjeni zbog moguće zloporabe – uz pomoć aplikacije roditelji su mogli prisluškivati djecu, ali i njihove učitelje u razredu
20. studenoga 2017. u 06:45 3 komentara 1249 prikaza
pametni sat
Foto: Thinkstock

Zbog mogućnosti prisluškivanja, njemački regulator zabranio je pametne satove za djecu. Naime, radi se o satovima, prenosi BBC, kojima su ciljani korisnici djeca od 5 do 12 godina. Opremljeni su SIM karticama, a uz pomoć aplikacije roditelji su mogli prisluškivati djecu, ali i njihove učitelje u razredu.

pametni satovi, samsung (1) galaxy gear Stižu pametni satovi, je li to kraj mobitela?

Njemački regulator proglasio je satove prijetnjom sigurnosti i privatnosti te uređajem koji može poslužiti za prisluškivanje i špijuniranje. Jer i osnovne hakerske sposobnosti dovoljne su da se dogodi zloporaba satova. Roditeljima su preporučili da satove koje imaju unište. Pritom su zamolili i škole da obrate više pozornosti na to što djeca imaju od pametnih uređaja.

Kada se radi o regulaciji interneta stvari, popularnog IoT-a, zamjetan je nevjerojatan nedostatak regulative, čega su Nijemci svjesni i zbog čega sigurnost takvih naprava povezanih s internetom postaje upitna. Nesigurni pametni uređaji velik su sigurnosni problem i dodatni udar na privatnost, a posebice zabrinjava kada su usmjereni na djecu.     

čekanje u redu Od ranog jutra Nije novi iPhone: Nećete vjerovati zašto su Amerikanci čekali u dugom redu iPhone Ups... Bizarna pogreška razljutila korisnike iPhonea: 'Ovo je jako iritantno' dječje autosjedalice HAK-ov test Dvije dječje autosjedalice nisu prošle testiranje, jednoj popustio Isofix
MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • weAreCro:

    Zasto onda ne zabrane i odraslima pametne satove i telefone kad nas se sve tako moze prisluskivati, ili odrasle je legalno prisluskivati i pratiti?

  • senior:

    Moja unuka učenica prvog razreda nosi MYki Pametni dječji sat. Uz njega roditelji u svakom momentu znaju gdje je, osim toga ona ali i oni mogu po potrebi kontaktirati kao sa mobitelom. Ne služi za nikakvu špijunažu već za sigurnost ... prikaži još!st djeteta. Samo podofilima ovakav sat može smetati.