Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misija Cassini

NASA traži vodu na Saturnovu mjesecu koji je najizgledniji za život nakon Zemlje

enceladus
Foto: screenshot/youtube
1/2
28.10.2015.
u 09:42

Znanstvenici tvrde da se ispod njegove ledene površine krije ocean, a još je bitnije da su uvjeti u golemom tijelu tekuće vode prikladni za razvoj mikrobnih organizama.

NASA-ina misija Cassini tražit će vodu na Enceladusu, Saturnovu mjesecu koji je bogat ledom na njegovu južnome polu, piše BBCEnceladus je izazvao pažnju nakon serije velikih otkrića koji znače da ga se smatra najprihvatljivijim svemirskim tijelom na kojem bi se mogao pronaći život, nakon Zemlje.

Znanstvenici tvrde da se ispod njegove ledene površine krije ocean, a još je bitnije da su uvjeti u golemom tijelu tekuće vode prikladni za razvoj mikrobnih organizama.

– Enceladus nije samo oceanski svijet nego bi mogao pružiti naseljiv okoliš za život kakav poznajemo – rekao je Curt Neibur, voditelj programa Cassini.

– U srijedu ćemo zaroniti dublje u vodu na južnome polu. Uzorkovat ćemo najbolje uzorke iz oceana izvan Zemlje – rekao je Neibur. Pokušat će detektirati molekularni vodik. Pronađu li ga, to će značiti da postoje snažne indicije da na stjenovito dno izlučuje vruće paru, a to pak upućuje na još jedan pozitivan znak da ondje ima potencijala za život. 

>> Tajanstveni objekt uskoro pada na Zemlju

Komentara 2

AO
ante.oreskovic75
11:14 28.10.2015.

Kakobib

IM
Immanuell
09:35 30.10.2015.

Znači, ako prođe tamo bi mogli uzgajati šarane i deverike...... Ne shvaćam kako netko može biti toliko obrazovan, toliko u vrhu znanosti, a toliko dijete da u nešto vjeruje što nema apsolutno nikakvog utemeljenja..... Oni uporno podrazumijevaju pod "život" onaj baziran na ugljiku i aminokiselinama, kopiju onoga na Zemlji. Život na Enceladusu?! 1,5 milijardu km od Sunca, gdje je temperatura površine -200 C?! Koliku snagu treba imati geotermalna energija u unutrašnjosti ovog mini planeta da bi održavala uvjete približno jednake onima na Zemlji?! Koliko je debel led?! Tko će ga probiti?! S čime?! Od čega je površinski led?! Saturn ima izuzetno jake radioaktivne epizode, kako je moguće da život nalik na zemaljski preživi makar i kao mikrobi ispod leda?! Voda je anorganski spoj, kakve veze ima sa životom na planeti bez organske osnove?! Nevjerojatno da nitko ne spominje ova najjednostavnija pitanja. Ali, postaviti bajku kao tezu, to svi vole.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije