Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

NASA planira izgradnju komunikacijskog sustava na Mjesecu, evo kome je povjerila zadatak

Prema ugovoru s NASA-om, Nokia bi izgradila prvi komunikacijski sustav u svemiru do 2022. godine
19. listopada 2020. u 12:57 1 komentara 337 prikaza
NASA-ina bespilotna letjelica uspješno sletjela na Mars
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Američka svemirska agencija NASA odabrala je Nokiu za partnera u postavljanju komunikacijskog sustava na Mjesecu, kao jednog od preduvjeta održivoga ljudskog prisustva na Zemljinom satelitu, priopćila je u ponedjeljak finska kompanija.

korado korlević - Životni intervju 'Homo sapiensi će za sto godina biti u rezervatima jer ćemo imati superljude koje smo sami stvorili'

Prema ugovoru s NASA-om, Nokia bi izgradila prvi 4G komunikacijski sustav u svemiru do 2022. godine čime bi otvorila vrata održivoj ljudskoj prisutnosti na Mjesečevoj površini.

Cilj NASA-ine misije je vratiti ljude na mjesec do 2024. te izgraditi dugoročnu ljudsku prisutnost i naselja u sklopu Artemis programa.

Nokia Bell Labs surađuje s američkom kompanijom Intuitive Machines s ciljem integriranja te revolucionarne mreže u njezinu letjelicu namijenjenu slijetanju na Mjesec te dostavu na mjesečevu površinu.

PREDSTAVLJANJE U ARAPSKOJ PUSTINJI Američka postrojba za univerzum dobila je prvi zadatak: spriječiti Irance u hakiranju satelita

Mreža će se samokonfigurirati nakon dostavljanja i uspostaviti prvi LTE komunikacijski sustav na Mjesecu, stoji u priopćenju.

Očekuje se da će mreža pružiti ključne komunikacijske mogućnosti za mnoge razne vrste prijenosa podataka, uključujući upravljanje i kontrolu, daljinsko upravljanje lunarnim roverima, navigaciju u stvarnom vremenu i prijenos videozapisa visoke razlučivosti.

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...