Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KABINA IMA I WI-FI

NASA-in plan za turizam u svemiru: Izlet 35 tisuća dolara, prvi turisti već 2024.

Foto: NASA
1/3
31.01.2020.
u 07:00

Kabine su meko obložene, bez velikog luksuza, ali s hvataljkama za kretanje u uvjetima slabe gravitacije.

Priča o svemirskom turizmu mogla bi postati stvarnošću. I to prilično brzo. Iako se o tome već dosta dugo piše, kada iza nekog projekta stane NASA, onda je to ipak bitno vjerodostojnije. A objavljeno je kako će se Međunarodna svemirska postaja nadograditi, odnosno dijelom preurediti tako da može primiti one najentuzijastičnije koji iz niske orbite u kojoj stoji ISS žele vidjeti kako izgleda svijet.

I moći će to prilično temeljito jer Axiom Space, startup koji s NASA-om radi na realizaciji prvog svemirskog turističkog smještaja, predvidio je modul s najvećom staklenom površinom dosad postavljenom u orbiti ili svemiru. I to, sa svime ostalim što projekt obuhvaća, potpisuje Philippe Starck koji je dizajnirao i Venus, luksuznu jahtu Stevea Jobsa.

Savršeno je jasno da takav izlet nije jeftin, stajat će 35.000 dolara, a bit će omogućen krajem 2024. godine kada se sve što je planirano spoji na ISS. A to je već ozbiljno kašnjenje jer je NASA najavljivala turističke letove u svemir već ove godine. No slične smo planove slušali i od privatnih poduzetnika, ali ništa od svega toga do danas nije realizirano.

A čini se kako će oni koji to putovanje plate doista imati u čemu uživati. Slike Starckova koncepta pokazuju mekano obloženu kabinu osvijetljenu LED svjetlima u kojoj su postavljeni veliki zasloni, a spominje se i superbrzi Wi-Fi. Zapravo, sve to izgleda kao nešto čak i pretjeranog luksuzno, no i dovoljno funkcionalno, s hvataljkama za lakše kretanje u uvjetima slabe gravitacije. U priči o Axiom Spaceu zanimljivo je i da je tvrtka za ovaj posao odabrana bez javnog natječaja, a jedan je od njenih vodećih ljudi je Michael Suffredini koji je do mirovine u NASA-i bio voditelj programa za ISS.

Ovu je tvrtku 2016. godine osnovao dr. Kam Ghaffarian koji ima iskustva u radu sa svemirskim industrijama kroz svoju raniju kompaniju Stinger Ghaffarian Technologies. U njoj radi i nekoliko bivših astronauta kao i Charles Bolden, nekadašnji NASA-in šef.

Današnji NASA-in šef Jim Bridenstine u svojoj je izjavi potvrdio kako se ne radi o marketingu ili nekakvoj sličnoj propagandi.

 

– Axiomov rad u razvoju svemirske komercijalne destinacije kritični je korak za NASA-u prema ostvarenju dugoročnih ciljeva za uvježbavanje astronauta, znanstvena istraživanja te demonstraciju tehnologije u niskoj orbiti Zemlje – rekao je Bridenstine u povodu predstavljanja koncepta. NASA, dakle, već neko vrijeme proučava mogućnosti spajanja modula poput ovog Axiomova na Node 2 ili Harmony portovima, no prošlog je lipnja nastala inicijativa Next Space Technologies for Exploration Partnerships ili NextSTEP.

Objavljeno je da će se Axiomov modul prikvačiti na Node 2, a cijela priča trebala bi produljiti život Međunarodne svemirske postaje koja osigurano financiranje ima upravo do 2024. godine s dobrim šansama da se to produlji do 2028. godine.

Ipak, postaja je već svemirski veteran pa je moguće da će joj za desetak godina glavna svrha biti upravo turizam. Istraživanja ne bi time prestala jer Axiomov modul uključuje i znanstveno, ali i proizvodno postrojenje, naravno i smještaj za posadu kao i opisani svemirski vidikovac koji će očito pružiti pogled u kakvom su do danas uživali ipak tek rijetki smrtnici. Moguće je također da se Axiomov modul i odvoji od ISS-a i djeluje nezavisno, kao zasebna turistička postaja.

– Komercijalna platforma u Zemljinoj orbiti prilika je za obilježavanje promjene u našem društvu slična onoj koju prođu astronauti kada planet vide s te visine – rekao je dr. Kam Ghaffarian.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije