Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadživjeli sve

Ovo je najstarija živa vrsta na svijetu

bor, najstarije drvo
Foto: Thinkstock
1/3
13.06.2017.
u 10:29

U Bijelim planinama Kalifornije raste bristleconski bor stariji od 5000 godina

Čak 5067 godina star je bristleconski bor u kalifornijskim Bijelim planinama kojeg su zbog starosti nazvali po biblijskom liku Metuzalemu. Borovi su tako najstarija vrsta na planetu. Nešto je mlađi istoimeni kvrgavi bor s istog područja u Kaliforniji koji ima čak 4850 godina.

U Patagoniji u Čileu postoji pak 3627 godina staro drvo čempresa, dok je na Sri Lanki pronađena smokva stara 2222 godine.

No teško je dokazati koliko je neko drvo staro, a stručnjaci se za to moraju dobro potruditi.

– Prvo pogledamo prethodne zapise o tome drvetu, zatim potražimo slike i umjetničke radove da vidimo je li drvo tada bilo prisutno. Stare mape nam također uvelike pomažu otkriti drevna stabla – objašnjava botaničar Tony Kirkham, piše BBC.

Dobro poznati način mjerenja starosti pojedinog drveta je brojenje godova na stablu, odnosno jedan prsten znači jednu godinu rasta. To je poznati proces, no on vrijedi samo za određene vrste drveća. Najveći problem kod brojenja godova jest što se zbog toga drvo treba srušiti.

Osim drveta nazvanoga Metuzalem, znanstvenici tvrde da postoji još starije drvo koje se nalazi u nacionalnom parku Fishlake u Utahu, a koje se naziva Pando. Riječ je zapravo o cijeloj šumi koja je izrasla iz istog sjemena te ima više od 50.000 stabala.

Vjeruje se da su stabla različite starosti te se procjenjuje da imaju od nekoliko tisuća do 80.000 godina.

Komentara 5

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
14:21 13.06.2017.

Prvo treba naučiti da drvo nije stvar nego živo biće.

Avatar HrvatCroata
HrvatCroata
13:11 13.06.2017.

A Broj Jedan? Njegova Visost?

Avatar Milokliz
Milokliz
11:12 13.06.2017.

Pitajte Jožu Manolića, taman se rodio par godina prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije