Naslovnica Tech/Sci Znanost

Moskva se prisjeća Jurija Gagarina, pionira svemirskih putovanja

Sovjetski kozmonaut danas bi proslavio 85 rođendan. Proglašen nacionalnom ikonom, Gagarin je titulu pionira svemirskih putovanja dobio 12. travnja 1961. kada je u svemiru proveo 108 minutu
09. ožujka 2019. u 20:03 3 komentara 257 prikaza
Jurij Gagarin
Foto: Christoph Hardt/DPA/PIXSELL

Moskva se u subotu prisjeća svojega kozmonauta Jurija Gagarina na dan njegova rođenja, prvoga čovjeka koji je 12. travnja 1961. godine otputovao u svemir u letjelici Vostok 1. 

SpaceX Kapsula na postaji Veliki uspjeh tvrtke SpaceX: Još jedan korak bliže lansiranju ljudi u svemir

Sovjetski kozmonaut danas bi proslavio 85 rođendan. Proglašen nacionalnom ikonom, Gagarin je titulu pionira svemirskih putovanja dobio 12. travnja 1961. kada je u svemiru proveo 108 minutu.

Poginuo je sedam godina kasnije u dobi od 51 godine tijekom rutinskog leta lovačkim avionom MiG-15UTI, kojim je pilotirao zajedno s kolegom Vladimirom Serjoginom

Navodno se Gagarinov MiG-15UTI zanio zbog udara u jato ptica ili zbog mimoilaženja s drugim avionom, a on i kopilot nisu ga uspjeli ispraviti prije nego što su udarili u zemlju. 

Nakon kremiranja, urna s Gagarinovim pepelom položena je u Kremaljskom zidu kod Crvenog trga u Moskvi.

Hayabus tragovi o podrijetlu života Japanska svemirska sonda sletjela na asteroid kako bi prikupila uzorke

Dmitriju Rogozinu, šefu ruske svemirske agencije Roscosmos, tijekom polaganja vijenca pridružili su se nekadašnji kozmonauti i osoblje agencije. Roscosmos je o Gagarinu pohvalno govorio, istaknuvši da je svemirska istraživanja uveo u potpuno novu eru.

Prisutnima se putem video-poruke iz Zemljine orbite obratio i član posade Međunarodne svemirske stanice Oleg Kononenko. On je citirao Gagarina i njegovu izreku: "Svemir služi ljudima."

Gagarinova godišnjica rođenja obilježava se i nizom izložbi te događanja u muzejima i na sveučilištima.

Roscosmos je ljude pozvao da naprave selfieje na mjestima koja se povezuju s legendarnim svemirskim putnikom te da ih objave pod hashtagom # Gagarin85. Kolaž napravljen od slika bit će poslan na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

  • goran2hr:

    Najveća osoba dvadesetog stoljeća.

  • calcaneus:

    Danas bi imao 85 godina znaci da je roden 1934 godine 1961 je letio u svemir a sedam godina kasnije poginuo u avionskoj nesreci u dobi od 51 godine tu nesto nestima kad je poginuo mogao je imati 34 godine a ne 51