Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Japanska svemirska sonda sletjela na asteroid kako bi prikupila uzorke

Slijetanje svemirske letjelice na asteroid Ryugu promjera samo 900 metara uspjelo je nakon što je prvi pokušaj u listopadu odgođen jer je bilo teško odabrati mjesto za slijetanje na kamenitoj površini asteroida
22. veljače 2019. u 07:58 4 komentara 414 prikaza
Hayabus
Foto: Reuters/PIXSELL

Japanska svemirska sonda nazvana po jastrebu Hayabusa 2 sletjela je na asteroid udaljen više od 300 milijuna km od Zemlje u misiji traženja tragova o podrijetlu života, rekla je u petak Japanska svemirska agencija.

NASA Osvajanje zemljina satelita Prvi stalni stanari mjeseca mogli bi biti Europljani

Slijetanje svemirske letjelice na asteroid Ryugu promjera samo 900 metara uspjelo je nakon što je prvi pokušaj u listopadu odgođen jer je bilo teško odabrati mjesto za slijetanje na kamenitoj površini asteroida.

Japanska agencija za svemirsko istraživanje (JAXA) rekla je u petak kako je Hayabusa 2 ispalio malene projektile u površinu Ryugua da bi prikupio djeliće za koje se znanstvenici nadaju da će ih svemirski brod donijeti nazad na Zemlju gdje će biti analizirani.

Ovo je druga japanska svemirska letjelica koja je sletjela na neki asteroid nakon što je Hayabusa sletio na asteroid Itokawa u blizini Zemlje 2005. Bio je prvi koji je donio prašinu asteroida na Zemlju, mada ne onoliko koliko se očekivalo.

Svemirska letjelica MJESEC ESA planira rudariti na Mjesecu do 2025. godine

Vjeruje se da su se asteroidi formirali na početcima solarnog sustava i znanstvenici kažu kako Ryugu možda sadrži organsku tvar koja je mogla pridonijeti nastanku života na Zemlji. 

JAXA-in plan je da Hayabusa 2 poleti s Ryugua i ponovno sleti na njega do tri puta. Lansiran je u prosincu 2014. i predviđeno je da se vrati na Zemlju krajem 2020.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • midea:

    koja moraš biti budala da trošiš milijarde dolara na neki navodni svemirski program a da u vlastitoj zemlji pojedinci žive ispod mostova bez struje i vode !

  • Avatar BilanMandić
    BilanMandić:

    Svemir je nebitan, samo trošenje vremena nizašta..