Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispitivanje u Velikoj Britaniji

Lijek koji se koristi za sprečavanje tromboze, testirat će se kao mogući lijek protiv Covid-19

Aspirin, Bayer
Foto: Oliver Berg/DPA/Pixsell
1/5
06.11.2020.
u 14:03

Najmanje 2000 nasumice odabranih pacijenata trebalo bi primati dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim

Aspirin, široko rasprostranjen lijek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, testirat će se kao mogući lijek protiv COVID-19 u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji. U pacijenata zaraženih novim koronavirusom povećana je prijetnja stvaranja krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zaustavljanju krvarenja.  

Aspirin je agens koji djeluje antitrombozno i može smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, objavljeno je u petak na mrežnoj stranici  www.recoverytrial.net  

"Postoje jasni razlozi u prilog tezi da bi aspirin mogao biti koristan, a osim toga siguran je, jeftin i široko dostupan", kaže Peter Horby, suvoditelj istraživanja (https://bit.ly/3mVr56o). Najmanje 2000 nasumice odabranih pacijenata trebalo bi primati dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim. 

Podaci o oporavku tih pacijenata usporedit će se s podacima najmanje 2000 drugih pacijenata koji će primati drugu standardnu terapiju za COVID-19. Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik azitromicin te koktel antitijela tvrtke Regeneron koji je korišten u liječenju simptoma COVID-19 kakve je imao američki predsjednik Donald Trump.

Ključne riječi

Komentara 6

MK
mksdk
14:30 06.11.2020.

Virus kojemu će aspirin spustiti smrtnost sa 0,1% na 0,02%.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
14:22 06.11.2020.

Naši će liječiti Aspirinom.Sve po 5 kuna.

ST
StariSokol
16:25 06.11.2020.

Nadam se da stručnjaci ne će zaboraviti dati "dobrovoljcima" pantoprazol ili čili za obnavljanje sluznice želuca pošto aspirin pravi rupe u sluznici na stijenkama želuca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije