Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENICI OGORČENI

Kinez je preuranio – genetski modificirane bebe nose puno rizika

Kineski znanstvenik He Jiankui
Foto: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL
29.11.2018.
u 13:04

Nije potrebna genetska modifikacija da bi čovjek postao imun na HIV, jer se virus ne prenosi s roditelja na dijete.

Genetska promjena koju je kineski znanstvenik He Jiankui proveo na blizankama rođenim u listopadu, što je ovih dana objavljeno u Hong Kongu, mogla bi te djevojčice učiniti osjetljivima na druge bolesti, iznose protivnici eksperimenta. Profesorica genetike i embriologije Joyce Harper s londonskog sveučilišta UCL kaže da je Jiankui preuranio, da je njegov rad opasan i neodgovoran.

“Prije negoli se bude došlo do kliničke prakse potrebne su godine i godine rada da bi se pokazalo da manipuliranje genima embrija neće prouzročiti štetu budućoj osobi”, izjavila je Joyce Harper.

Još jedna beba na putu

Jiankui je najavio prekid eksperimenata te se tijekom međunarodne konferencije o ljudskome genomu u Hong Kongu ispričao zbog neočekivanog objavljivanja rezultata njegova rada. Klinički eksperiment stavljen je u mirovanje zbog aktualne situacije, objasnio je Jiankui. No, navodno postoji još jedna potencijalna trudnoća s genetskim promjenama na embriju.

He Jiankui objasnio je da je zahvat na oplođenim jajašcima izveo koristeći CRISPR/cAS9 sustav za modificiranje genoma koji omogućuje vrlo jednostavno obavljanje zahvata na genomu živih bića, ali je 122 njegovih kineskih kolega kazalo da je time otvorio Pandorinu kutiju i da bi bilo dobro što prije je zatvoriti. U Kini je otvorena i istraga o eksperimentu koji su od 2003. zabranjeni. Zamjenik ministra zdavstva Xu Nanping kazao je da je šokiran eksperimentom.

Jiankui je potvrdio da kinesko sveučilište u Shenzhenu (Southern University of Science and Technology) nije bilo upućeno u eksperiment. Naime, Jiankui je otišao sa tog sveučilišta u veljači.

Brojna etička pitanja

Osim što su izrazili zaprepaštenje genetskom promjenom na čovjeku, znanstvenici na međunarodnom skupu u Hong Kongu kazali su i da to otvara brojna etička pitanja.

Umirovljeni profesor kineske akademije društvenih znanosti Qiu Renzong kazao je da rad izvan utvrđenih znanstvenih protokola i stalnog nadzora može ugroziti reputaciju kineske znanosti. Nakon što je rekao da takvi eksperimenti nisu etički, Qiu Renzong dodao je i da je Southern University of Science and Technology odbio Jiankuijev zahtjev da se provede eksperiment.

Zbog toga je Jiankui, koji je studirao na američkom sveučilištu Stanford, potražio privatnu bolnicu koja je izvan akademskog sustava kako bi proveo eksperiment. To je prijevara, kazao je Qiu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije