Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osvajanje svemira

Kina u četvrtak šalje u svemir brod s ljudskom posadom

Foto: REUTERS
1/2
16.06.2021.
u 07:53

Kina je počela graditi svemirsku postaju ove godine kad je krajem travnja u orbitu lansirala Tianhe, prvi i najveći od ukupno tri modula.

Kina će poslati u četvrtak troje ljudi u svemir u svojoj prvoj misiji s ljudskom posadom u posljednjih gotovo pet godina, što je dio ambicioznog plana dovršetka svemirske postaje do kraja sljedeće godine.

Kina planira letjelicu s ljudskom posadom Shenzhou-12 lansirati u četvrtak iz Jiuquana u sjeverozapadnoj provinciji Gansu, rekao je u srijedu novinarima dužnosnik Kineske svemirske agencije Ji Qiming.

Posadu će činiti astronauti Nie Haisheng (56), Liu Boming (54) i Tang Hongbo (45), dodao je.

Misiju će voditi Nei, bivši pilot koji će biti najstariji nacionalni astronaut koji je otišao u svemir. To je njegov treći izlet u svemir, nakon misija Shenzhou-5 2003. i Shenzhou-10 2013. godine. Shenzhou-12, što znači "Božanski brod" bit će treća od ukupno 11 misija potrebnih za izgradnju kineske svemirske postaje.

Kina je počela graditi svemirsku postaju ove godine kad je krajem travnja u orbitu lansirala Tianhe, prvi i najveći od ukupno tri modula.

Tročlana posada prema planovima boravit će tri mjeseca na Tianheu, što znači Nebeska harmonija.

VIDEO: Zašto u Hrvatskoj homoseksualci ne mogu biti darivatelji krvi?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije