Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najnovija svjetska tehnologija

Karcinom će rezati bez noža

Tehnologija cyber noža
Foto: VL
1/6
08.03.2016.
u 06:30

– Ovom tehnologijom idemo 10 godina u budućnost – kaže nam doktor profesor Schwarz.

Iduće će se jeseni u Svetoj Nedelji otvoriti centar za radiokirurgiju koji u Hrvatsku donosi najnoviju svjetsku tehnologiju za rano otkrivanje i liječenje karcinoma. Sustav su razvili američki Varian i njemački Siemens, a sastoji se od tri visokotehnološka aparata: magneta jačine 3 T, ultra-low-dose CT-a i linearnog akceleratora Varian Edge razvijenog 2015., koje povezuje softver Aria. Budućnost je to radioterapije, radiokirurgije i dijagnostike koja daje mogućnost submilimetarske preciznosti. To ne može garantirati ni najvještiji onkološki kirurg. Primjer je karcinom pluća jer se klasičnom operacijom i kod vrlo malih karcinoma odstranjuje veliki dio pa i cijelo plućno krilo, što kod operacije Edgeom nije potrebno jer se tretira samo rakom zahvaćeni dio pluća.

Preciznije i od cyber noža

Radiokirurgija u praksi znači operaciju bez noža i bez krvi te bez anestezije. Pacijent nakon operacije nema šavova i ne prima antibiotike pa mu ne pada imunitet. Vanjsko tkivo se ne oštećuje, nego se tretira samo stanice raka. Pacijent stoga nema rizika od infekcije rane i nije mu potreban dugotrajni oporavak uzrokovan rezanjem tkiva. Tehnologija cyber noža također nudi precizne operacije bez krvi, ali sustav Edge ima bolju navigaciju zbog posebno ugrađenog CT–a i ultrazvučnih markera. Dijagnostika koju američko-njemački sustav temelji na kombinaciji CT-a i magneta otkriva milimetarske nakupine karcinoma, a specifična je po niskom zračenju. Iza Centra stoji profesor doktor Dragan Schwarz, subspecijalist abdominalne i onkološke kirurgije koji ovaj sustav vidi kao budućnost medicine.

– Ovom tehnologijom idemo 10 godina u budućnost, a prema istraživanjima relevantnih stručnjaka riječ je o dijagnostici koja kod pojedinih karcinoma smanjuje smrtnost za 20 posto i liječenju koje značajno produžuje trajanje i kvalitetu života pacijenta – kaže nam doktor profesor Schwarz. Novi koncept uključuje dvije metode koje se koriste ovisno o dijagnozi: SBRT metoda napredne radioterapije koja uništava tumorske stanice i DNA karcinoma te zaustavlja širenje raka te SRS metoda koja uništava sam rak.

Virtualna kolonoskopija

Centar će imati i mogućnost praćenja uspjeha kemoterapije bez zračenja, a i virtualne preglede poput kolonoskopije koja prestaje biti neugodna za pacijenta. Virtualna kolonoskopija traje manje od minute jer je riječ o skenu tijela, a uz pomoć 3D tehnologije liječniku omogućuje jednako dobar pregled crijeva kao i klasična metoda. Investicija je velika, ali već je dobila podršku HBOR-a i hrvatskih poslovnih banaka jer samo aparatura stoji 10 milijuna eura. Iako je riječ o privatnom ulaganju, u Centru se nadaju da će biti sastavni dio hrvatskog zdravstva kao nastavna baza Medicinskog fakulteta. Tim liječnika koji će raditi na dijagnostici i operativnim zahvatima činit će fizičari, radiolozi, radioonkolozi, onkolozi i kirurzi, a u svakom trenutku centar je povezan s partnerskim centrima u svijetu kako bi se omogućilo “drugo mišljenje” i transfer znanja. U Hrvatskoj se svake godine otkrije 22.900 slučajeva raka, a godišnje od posljedica te bolesti umre 13.300 ljudi.

Od karcinoma se u svakom trenutku liječi grad veličine Velike Gorice, a iako 60 posto pacijenata u Hrvatskoj treba radioterapiju, zbog neopremljenosti sustava tek 10 posto dobije priliku za to. Hrvatska ima 16 linearnih akceleratora sa sposobnošću konvencionalne radioterapije, ali nijednog za naprednu radioterapiju. U regiji je oko 250.000 pacijenata s karcinomom koji bi se mogli uspješnije liječiti na takav moderniji način. Ovakav magnetsko-navigacijski Varian-Siemensov sustav posjeduju svega 42 bolnice u cijelom svijetu među kojima su Mayo Clinc i Oxfordska klinika te centri u Njemačkoj i Francuskoj pa bi hrvatski centar mogao biti ključan za unapređenje liječenja u cijeloj Adria regiji. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zainteresiran je za suradnju sa Sanctom Domenicom, a interes pokazuju i privatna zdravstvena osiguranja u Hrvatskoj i okolnim zemljama, kao uostalom i državna osiguranja susjednih zemalja.

>> U Hrvatskoj raste i broj oboljelih od raka i smrtnost

Komentara 2

DU
Deleted user
12:32 08.03.2016.

sve je to super.....ali tako ce opet oni koji imaju vise, ili nekog znaju doci na red a oni obicni smrtnici ce na zalost znamo kamo.....

GO
gotovinaa
08:30 08.03.2016.

Ko stoji iz ovog??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije