Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČISTA ENERGIJA

Kako je grupa entuzijasta u Osijeku uspjela približiti djeci korištenje obnovljivih izvora energije

Unikom
Foto: Davor Javorović / Pixsell
1/6
11.03.2020.
u 09:40

Udruga PLANTaža osnovana je krajem 2014. godine od strane nekoliko entuzijasta s ciljem promoviranja kreativnosti, održivog načina života, društvenog poduzetništva te razvijanja novih vrijednosti od cirkularne ekonomije do novih sadržaja i ideja.

Hrvatska ima veliki potencijal dostupnosti obnovljivih izvora energije, poput energije vjetra, sunca, bioplina i geotermalnih izvora. Iako od obnovljivih izvora energije danas imamo oko 16% domaće energije, to je i dalje dosta manje u odnosu na zapadne zemlje koje su prepoznale potencijal eksploatiranja obnovljivih izvora energije. Jedan od razloga zašto te zemlje i premašuju zadane ciljeve je činjenica da se aktivno radi na edukaciji i uključivanju građana, poduzetnika i industrije u procese vezane uz obnovljive izvore energije. A s razvojem tehnologije, razmislite samo koliko uređaja već danas svakodnevno punite na struju, obnovljivi, čisti izvori energije biti će osnova očuvanja okoliša i temelj gospodarstva.

Zato je bitno od malih nogu djecu obrazovati kako bi shvatili važnost ekologije te da bi u budućnosti Hrvatska mogla iskoristiti sav potencijal obnovljivih izvora energije.

Jedan od pozitivnih primjera u Hrvatskoj nalazi se u Osijeku, a mi smo zamolili osobu na čelu udruge PLANTaža, Dariju Walter, da nam objasni kako su uspjeli zainteresirati djecu za ekologiju i obnovljive izvore energije.

Što je PLANTaža i tko ju čini?
Udruga PLANTaža osnovana je krajem 2014. godine od strane nekoliko entuzijasta s ciljem promoviranja kreativnosti, održivog načina života, društvenog poduzetništva te razvijanja novih vrijednosti od cirkularne ekonomije do novih sadržaja i ideja.

Foto: Davor Javorović / Pixsell

Cilj je kroz aktivnosti uključiti zajednicu na sudjelovanje i to ponajviše mlade osobe kojima također pružamo podršku za razvijanje vlastitih ideja i programa. Želja nam je zajedničkim snagama utjecati na pozitivne promjene u svojoj okolini što postižemo kroz razne suradnje i projekte kako na lokalnoj tako i na međunarodnoj razini. Od samog osnivanja ostvarili smo više od 120 projekata/aktivnosti poput Urbanih intervencija, Osječke knedle, Papergirl projekt, MOSS projekta te brojnih tribina, radionica, biciklopopravljaonica i buvljaka. Trenutno iščekujemo početak 2 Europska projekta ali i početak lokalnih projekata kao i suradnje s EPK Novi Sad 2021. Također, u suradnji s osječkim glazbenicima i udrugama organiziramo Međunarodni dan jazza i to već 4. godinu za redom.

Vrijedi spomenuti i skladan obiteljski odnos s drugim organizacijama civilnog društva poput PS Shine, udruge Slap, Slama, ReArt, KultAkt, Teatar to go, udruga Pobjede. Svi mi stvaramo pozitivne promjene u svojim područjima a ona se često preklapaju što samo doprinosi još jačem povezivanju.

Kako ste došli na ideju osnivanja udruge PLANTaža?
Udruga je osnovana od strane nekolicine entuzijasta koji su željeli ostvariti promjenu u svojoj okolini a ideja o osnivanju dogodila se na Lost Theory festivalu koji se nažalost više ne održava u Hrvatskoj. Tako je jedan festival koji se može pohvaliti velikom brigom za okoliš te održivim pristupom organizaciji i smještaju brojnih posjetitelja, poslužio kao dobar „okidač“ za razvijanje naše priče na području Osijeka. Udrugu čine većinom mladi pojedinci raznih profesija no ono što nas povezuje je prijateljstvo i poštovanje te se upravo zbog toga trudimo ostaviti bolji svijet za buduće generacije.

Koji su glavni ciljevi udruge?
Glavni ciljevi udruge su promoviranje i organizacija raznih aktivnosti s naglaskom na održiv način života i očuvanje prirode, promoviranje permakulture i kreativnog stvaralaštva no ono što nam je glavna misija i cilj je svakako u suradnji s drugim partnerima, osigurati u Osijeku samoodrživ prostor za urbanu scenu, male i mlade obrtnike te udruge gdje bi se odvijali kreativni sadržaji s bogatom turističkom i edukativnom ponudom. Na taj bi način konačno imali prostor koji na jednom mjestu okuplja sve one koji žele i vole stvarati, razvijati nove ideje i raditi zanimljive sadržaje namijenjene svim dobnim skupinama.

Na što ste posebno ponosni, što bi naveli kao najveće postignuće udruge?
Od 120 aktivnosti koliko smo proveli od osnivanja udruge najviše smo ponosni na našu šaroliku ekipu, članice i članove koji su svoje slobodno vrijeme iskoristili te učinili nešto konkretno, ostavili trag.

Svjesni smo kako motivacija i entuzijazam nestaju s vremenom no upravo zbog toga smatramo kako su naši članovi najveće postignuće udruge. Svatko je jedinstven a zajedno činimo fantastičan tim koji može utjecati na značajne promjene u zajednici. Ponosni smo i na svaku našu aktivnost, sitnu promjenu na bolje koja je možda negdje ostavila dobar trag odnosno „proklijala“ i razvila se u nešto jedinstveno i unikatno.

Foto: Davor Javorović / Pixsell

Što je to MOSS?
MOSS ili mobilna solarna stanica
, jedan je od projekata udruge PLANTaža na koji smo posebno ponosni. Naime zbog edukativnog karaktera i suradnje s profesorima i učenicima uspjeli smo u 5 Osnovnih škola na području Osijeka približiti prednosti korištenja obnovljivih izvora energije i odgovornost koju imamo prema okolišu i javnim resursima. U projekt je bilo uključeno 12 učitelja, 5 ravnatelja i više od 200 učenika kojima smo kroz predavanje i radionicu predstavili alternativne izvore energije te njihovu primjenu u svakodnevnom životu.

Kako djeca reagiraju kada im iz prve ruke pokažete mogućnost korištenja obnovljivog izvora energije?
Djeca su najveći kritičari i njihovo mišljenje nam je uvijek bilo važno, upravo zbog toga i zbog odgovornosti koju imamo svi zajedno kao zajednica, željeli smo i najmlađima približiti obnovljive izvore energije, a to najbolje funkcionira kroz praksu. Tako smo kroz projekt u suradnji s partnerima uspjeli sastaviti mobilnu solarnu stanicu koja je na najbolji mogući način predstavila našu viziju projekta. Naime, učenici su imali priliku iz prve ruke vidjeti kako jedna takva stanica funkcionira, odnosno od čega se sastoji te koja je njena svrha. Osim korisnih informacija, praksa se uvijek pokaže kao nabolje rješenje te su učenici imali priliku puniti mobitele a uspjeli smo čak i i napuniti baterije na e-bikeu.

Foto: Davor Javorović / Pixsell

Kako je došlo do donacije Unikoma i kako su iskorištena dodijeljena sredstva?
S tvrtkom Unikom imamo skladan odnos od samog osnivanja udruge. Njihova podrška pozitivno je utjecala na neke aktivnosti koje smo upravo zbog toga uspjeli realizirati. S obzirom kako imamo zajedničko viđenje na brojne ekološke izazove često surađujemo kroz razne aktivnosti a podrška projektu MOSS došla je kroz javni natječaj za donacije kojeg tvrtka Unikom objavljuje svake godine. Poticanje pozitivnih promjena i njihovo ostvarivanje moguće je jedino kroz kvalitetnu suradnju a s tvrtkom Unikom ostvarili smo upravo to, suradnju i odgovornost prema budućim naraštajima.

Sufinanciranjem pozitivnih projekata i edukativnih aktivnosti, tvrtka Unikom podržava kvalitetne, opravdane i društveno korisne projkete, te time potvrđuje svoje društveno odgovorno poslovanje i doprinos zajednici.

Sadržaj omogućio Unikom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije