Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi poduhvat

Izvadili olupinu kamiona iz Štinjanske vale

Romeo Ibrišević
11.07.2021.
u 10:08

Za policiju je bilo sve u redu jer je kamion odjavljen i registracija vraćena, ne međutim za grupu ronioca koji su olupinu izvadili nakon sedam godina

Novi je pothvat u čuvanju prirode izveo poznati naš enviromentalist i fotograf Romeo Ibrišević sa svojim suradnicima. Iz Štinjanske vale izvađena je - olupina kamiona! - Prije otprilike šest mjeseci zvao me Andrej Jaklin, koji inače radi u institutu Ruđer Bošković, a roni na dah, uzima uzorke mora.

Foto: Romeo Ibrišević

Taj kamiončič mu je godinama, točnije 7 dugih godina, bio noćna mora  pa mi se izjadao da je u Štinjanskoj vali uočio kamion s registracijom te da se na smrt prepao jer je mislio da je upravo sada dok on tu roni na dah upao kamion i sada sigurno tu negdje pluta leš tog nesretnog vozača, započinje priču Romeo. Naravno, nije oko kamiona bilo  nikog živog a kamo li mrtvog. - Njegov ronilački prijatelj Miro Vitas je pak nedaleko, tek par metara, uočio još jedan auto.

Foto: Romeo Ibrišević

Onda je Jaklin pod dojmom otišao na policiju i opisao sve što je vidio. Policajac se latio računala, utipkao je nešto i rekao Andreju neka ode kući i - ostavi se alkohola!, kaže naš fotoraf. Jer, kamion je odavno odjavljen i s njim je sve u redu, registracija je vračena. A Jaklin je registraciju još godinama gledao na istom kamiončiću. Uglavnom na policiju više nije išao nego je nazvao Zelene stope, Ibriševićevu udtugu za očuvanje prirode kroz vađenje olupina.

Foto: Romeo Ibrišević

- Mi smo tada zvali novog gradonačelnika Pule u nadi da će reagirati, pohvaliti nas i bar pomoći oko dozvola za ronjenje  jer treba nam dozvola Lučke uprave, pa Lučke kapetanije i još niz različitih papira. Sve smo to pribavili i s pet ronilaca u subotu došli u tu valu. Zvao sam i tvrtku Metis u kojoj su nam ljubazno poslali svoj kamion i dizalicu od 10 tona. Odreagirali su svi koji nisu trebali, a nisu oni  koji su možda trebali, kaže Ibrišević. Ronioci koji su sudjelovali u poduhvatu su  Branko Petrović iz ronilačkog kluba   Ariel iz. Ližnjana, Simon Blažević iz Divestore.hr,  Andrej Jaklin, Miro Vitas i Martin Pfannkuchnn.

Foto: Romeo Ibrišević

Komentara 5

Avatar Svračak
Svračak
11:06 11.07.2021.

Zna se tko je bio posljednji vlasnik pa mu uputiti čestitku.

TR
treb
11:09 11.07.2021.

Bravo

ŠO
šolman
11:17 11.07.2021.

Prije dvadesetak godina i ja sam vidio kamion odbacen u moru ispred plaze u Pučišćima na Braču. Mozda je jos tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije