Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasa slavi

Istraživački roveri po Marsu 'rovare' već punih 10 godina

Roveri na Marsu
07.01.2014.
u 14:16

Američka svemirska agencija obilježava deset godina od slijetanja prvih istraživačkih robota na Crveni planet - 4. siječnja 2004. Spirit je učinio te prve velike korake za čovječanstvo, a odmah ga je slijedio i Opportunity, koji je u funkciji dan danas, iako mu je krajem 2011. na Mars kao pojačanje stigao Curiosity

Američka svemirska agencija Nasa ovih dana obilježava 10 godina od uspješnog spuštanja dvaju istraživačkih robota na Mars, piše Huffington Post.

Prvi rover koji je imao čast učiniti "malen korak za sebe, ali velik za čovječanstvo" na Crvenom planetu bio je 4. siječnja 2004. nazvan Spirit (Duh), koji je sletio zahvaljujući tad inovativnoj tehnologiji "skačuće loptice". Već 24. siječnja pridružio mu se rover Opportunity, a oba su koristila svoje zračne jastuke, otvorene čim su se spustili na površinu. Tijekom svojeg boravka na Marsu slali su važne podatke o sastavu toga planeta i istraživali je li tamo bilo tekuće vode, možda i života...

Spirit je radio šest godina, Opportunity (Prilika, u prijevodu) još ima priliku pokazati što sve zna pa i dalje na Zemlju šalje informacije koje uoči. U studenom 2011. tehnološki ga je potisnuo rover Curiosity (Znatiželja), s istim zadacima širenja ljudskoga znanja o vanzemaljskim zbivanjima, ali Opportunityjeva prisutnost na Marsu Nasi pruža korisna saznanja, pa ga iskorištava dok traje.

- Ne radi se samo o tome koliko dugo roveri rade i koliko voze, nego koliko važnih istraživačkih i znanstvenih misija ostvare - kaže Nasin inžennjer John Callas, koji je radio na misijama Spirit i Opportunity više od 13 godina.

- Opportunity je još dobra zdravlja za vozilo svoje dobi. Najvažnija otkrižća još su pred nama, čak i nakon 10 godina "rovarenja" roverima po Marsu - uvjeren je on.

NASA službeno objavila: Nema tragova života na Marsu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije