Naslovnica Tech/Sci Znanost

Iščekujemo spektakl: Komet prolazi pored Sunca!

Profesionalci i amateri diljem svijeta su teleskopima pratili ISON, dok su NASA-ine letjelice i drugi opservatoriji to radili iz svemira te su nastale neke sjajne snimke ovog kometa.
23. studenoga 2013. u 18:21 4 komentara 8339 prikaza
ISON
Foto: screenshot/youtube
Pogledajte galeriju 1/2

Komet ISON očekuje svoj obilazak oko Sunca koji bi trebao biti završen 28. studenog, što će biti sjajna "meta" za mnoge amaterske astronome i "lovce na zvijezde".

ISON je na svom putu prema ekstremno bliskom susretu sa Suncem blizu kojeg će preletjeti za pet dana. Tijekom prolaska će se Suncu najviše približiti na oko 1,2 milijuna kilometara, a mnogi znanstvenici i amaterski astronomi se pitaju hoće li preživjeti svoj susret sa Suncem. U prosincu će komet biti "najvidljiviji" te će tijekom tog mjeseca biti najzanimljiviji za javnost i amatere koji su ga već mnogo puta snimili na njegovom putu prema Suncu.

Profesionalci i amateri diljem svijeta su teleskopima pratili ISON, dok su NASA-ine letjelice i drugi opservatoriji to radili iz svemira te su nastale neke sjajne snimke ovog kometa. Ukoliko komet preživi susret sa Suncem, mogli bi u prosincu uživati u novom nebeskom spektaklu.

>>Stiže nam 'komet stoljeća'!

Elipso

  • Vlaskoulicanec:

    Ovo je prava festa za i profesionalce i amatere! Nadam se da ce vrijeme biti dobro i da cemo to moci i mi vidjeti!

  • dalibor.hren:

    Kad bi barem riješio sve naše probleme i zabio se u Zemlju.

  • Križ od suza:

    ISON je kometa koja nagovjetava UPOZORENJE. Za ovu kometu neće vrijediti uobičajni fizikalni zakoni kao npr. temperatura Sunca apsolutno mu neće naškoditi. Približit će se Zemlji i postojat će mogućnost da će u nju i udariti. Stručnjaci NASE to znaju ... prikaži još!u ali to ne smiju dati u javnost. O tome da je ISON mnogo više od običnog kometa uvjerit ćemo se veoma brzo svi.