Naslovnica Tech/Sci Znanost

Indija izgubila kontakt s letjelicom koja se trebala spustiti na Mjesec

Indijski premijer Narendra Modi bio je u centru za praćenje misije, a nakon što je došlo do gubitka komunikacije, tješio je utučene znanstvenike: "Vi ste ponos Indije. Dali ste sve od sebe."
07. rujna 2019. u 07:19 7 komentara 604 prikaza
Lansiranje
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Druga indijska misija na Mjesec upala je u kriznu situaciju izgubivši komunikaciju s letjelicom Vikram nekoliko minuta prije nego što je ona trebala sletjeti u još neistraženo Mjesečevo područje.  

Raketa i robot koji su trebali poletjeli u svemir Robot FEDOR Ruska letjelica s robotom nije uspjela pristati na svemirsku postaju

"Spuštanje je išlo prema planu i sve je bilo normalno do visine od 2,1 kilometar iznad Mjesečeve površine. Tada je izgubljena veza između kontrolne sobe na Zemlji i letjelice. Podaci se još uvijek analiziraju", objavio je u subotu predsjednik Indijske organizacije za istraživanje svemira Kailasavadivoo Sivan.

Njegova kratka izjava objavljena je 15 minuta nakon što je letjelica prema rasporedu trebala sletjeti u neistraženo područje u blizini Mjesečevog južnog pola. Dva sata poslije glasnogovornik je rekao da se podaci još obrađuju, a predviđena konferencija za medije je otkazana.

Letjelica je potpuno automatizirana i nije bila kontrolirana sa Zemlje.

Indijski premijer Narendra Modi bio je u centru za praćenje misije, a nakon što je došlo do gubitka komunikacije, tješio je utučene znanstvenike: "Vi ste ponos Indije. Dali ste sve od sebe."

Ante Radonić 'Na Mjesec ćemo se vratiti 2024. a na Marsu ćemo biti za 10-30 godina'

Misija vrijedna 142 milijuna dolara pod nazivom Chandrayaan-2 (u prijevodu Mjesečevo vozilo-2) lansirana je iz baze u južnoj Indiji 22. srpnja. Lansirane su dvije letjelice, a unutar one koja je trebala sletjeti na površinu mjeseca bilo je smješteno vozilo. Znanstvenici su bili svjesni da će mekano slijetanje biti najosjetljiviji dio misije.

Da je misija bila uspješna, Indija bi postala četvrta država kojoj je uspjelo meko spuštanje na Mjesec i pridružila se Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i Kini. Planirano je bilo mapiranje dosad neistraženog područja oko Južnog pola, istraživanje sastava tla i potraga za vodom.

Od misije je ostala letjelica u Mjesečevoj orbiti, koja bi tamo trebala ostati i sljedećih godinu dana slati fotografije.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • Pepica.Pušić:

    Ipak nije Bollywood ko Hollywood!

  • vjaco:

    indija je 22. listopada 2008. svojom prvom letjelicom Chandrayaan-1 bila i te kako uspješna. iz mjesečeva orbitera na mjesec su uputili impactor koji je otkrio vodu na njemu. - - - - - sljedeća misija je bila prema marsu prema ... prikaži još!ma kojemu su poslali letjelicu Mangalyaan koja je 24. rujna 2014. ušla u orbitu crvenog planeta pa je indija postala četvrta zemlja kojoj je to uspjelo.