Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh genosa

Uspjeh hrvatskih forenzičara: Skinut 7 desetljeća star veo tajne

Tvrtka Genos
Foto: Jurica Galoić/ PIXSELL
1/2
02.07.2014.
u 07:34

Tvrtki Genos prije nekoliko dana predsjednik Josipović uručio je Povelju RH

Znanost je konačno maknula sedam desetljeća star veo tajne o nestanku 12 građana Ljubuškoga, uglavnom civila – Hrvata i Bošnjaka, nakon ulaska partizanskih jedinica u taj hercegovački gradić. Završena je identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih u kolovozu 2011. u masovnoj grobnici iza zgrade tamošnjega MUP-a.

Rješenje i za Bleiburg

Odmah nakon njezina otkrića, u identifikaciju tih skeletnih ostataka uključili su se forenzičari iz Hrvatske – prof. dr. Dragan Primorac i prof. dr. Gordan Lauc te bosanskohercegovački znanstvenik prof. dr. Damir Marijanović. Cjelovita analiza DNK obavljena je u zagrebačkom laboratoriju Genos.

Ta vijest, čije će pojedinosti uskoro biti obznanjene i javnosti, nije samo obiteljima nestalih skinula težak teret tuge i neizvjesnosti zbog sudbine njihovih najmilijih koja je trajala od toga 27. studenoga 1944. nego je i najava da će hrvatski znanstvenici to omogućiti i tisućama drugih koji ni danas ne znaju kako i gdje su u ratu i poraću skončali članovi njihovih obitelji i rođaci. Zločini iz toga razdoblja dosad su bili pod velom tajne, malo se o njima zna, a identitet stradalih bio je i jest predmet naklapanja i nagađanja. Čak i nakon toliko godina isti model može se primijeniti na identifikaciju ubijenih u Bleiburgu, što je za Hrvatsku i vrlo osjetljivo emocionalno pitanje.

– Politički i znanstveno to se prije nitko nije usudio napraviti. Identifikacija se obavlja usporedbom DNK dobivenog brisom sluznice usta rodbine ubijenih te se uspoređuje s DNK izdvojenim iz skeletnih uzoraka pronađenih na mjestu događaja. Za identifikaciju forenzičari obično koriste zube čije stanice, iz kojih će se izdvojiti DNK, štiti najtvrđa supstanca u ljudskom organizmu – caklina – ili duge kosti. Najlošiji rezultati dobivaju se pri pokušajima utvrđivanja identiteta osobe iz kostiju lubanje, rebara ili zdjeličnih kostiju, prije svega zbog toga što sadrže manje stanica – objašnjava prof. dr. Dragan Primorac.

Najčešće se koristi analiza tzv. genomskog ili nuklearnog DNK koji se nasljeđuje pola od oca i pola od majke, ali isto tako se analizira i Y kromosom, svojstven muškarcima. U slučaju iznimne degradacije uzoraka, znanstvenici analiziraju takozvani mitohondrijski DNK (mtDNK) koji se nasljeđuje isključivo majčinom linijom.

– Mitohondrijski DNK nalazi se u staničnim organelama koje proizvode energiju (mitohondriji), ima ih na tisuće u stanicama, nasuprot nuklearnom DNK gdje postoje samo dvije kopije i logično je da mtDNK pomaže u identifikaciji i onih slučajeva gdje analiza genomskog DNK nije dostatna – kaže prof. dr. Primorac.

Najbolji za istraživače

Hrvatski su znanstvenici tako otvorili mogućnost pružanja odgovora na mnoga neriješena pitanja iz 2. svjetskog rata koja više od 70 godina muče i druge države, posebice Finsku, koja je od zime 1939. do 1945. izgubila 93.500 vojnika, najvećim dijelom na ruskoj fronti. Slične probleme trebaju riješiti i Njemačka i Francuska.

Tvrtki Genos prije nekoliko dana predsjednik Ivo Josipović uručio je Povelju Republike Hrvatske. Isti je laboratorij lani znanstveni časopis The Scientist proglasio najboljim mjestom za rad istraživača na svijetu.

>> Forenzičari sa Šalate riješe četiri sumnjive smrti dnevno

Komentara 2

DO
downunder
08:09 02.07.2014.

Sigorno se Josipović grize, dao povelju Genosu, a oni raskrinkali partizanske zločine

CA
carpediem
16:45 06.07.2014.

E sad kad ste tako napredovali doci ce jedan partijas ili udbas i tu tehnologiju prodati strancima kako bi oni mogli napraviti jos vise radnih mjesta a Hrvati neka zive od Turizma a drugi neka gladuju ili neka se sele vani jer sto ih je manje u Hrvtaskoj tako ce mo moci bolje sakriti zlocine od udbasa ili partijasa ili ce mo za onu manjinu sto ostane u Hrvatskoj zaprijetiti da suti dok se objavljuju slavni zlocini druga Tite i Partizana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije