Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
idu u afriku

Hrvatski medicinari pomagat će kolegama u Bocvani

Bocvana
Foto: ''
1/2
26.11.2013.
u 14:45

Sporazumom hrvatskih institucija i Sveučilišta u ovoj afričkoj državi omogućava se suradnja u akademskom i znanstvenom području, kroz obrazovanje stručnjaka - liječnika i znanstvenika

Hrvatske medicinske ustanove pomagat će Sveučilištu u afričkoj državi Bocvani, što je potvrđeno današnjim Sporazumom o suradni između toga Sveučilišta, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, Zavoda za javno zdravstvo «Dr. Andrija Štampar», Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice «Sveta Katarina».

Prema tome, naše će institucije izravno sudjelovati u edukaciji bocvanskih studenata i liječnika, razvijati zajedničke akademske programe i projekte, mentorirati tamošnje znanstvenike i nastavnike, pripremati znanstvene skupove... Na završnim godinama Medicinskog fakulteta Osijek već vlada interes za uključivanjem u sustav Bocvane, rečeno je na potpisivanju sporazuma u Zagrebu.

Začetnik i koordinator ove suradnje je prof.dr. Dragan Primorac, koji se usuglasio s ministrom zdravstva Bocvane dr. Johnom Seakgosingom i rektorom Sveučilišta prof.dr. Thabom Fakom.
Čak 25 posto stanovništva Bocvane je HIV pozitivno, pa su zbog toga intenzivni razgovori Zavoda Andrija Štampar i bocvanskog sustava zdravstva, u vezi modela zdravstvene zaštite.

Afrički stručnjaci, dogovoreno je, educirat će se i u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina u Zaboku, a upoznali su se i s djelovanjem Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu, dok je moguća i znanstvena suradnja, s tvrtkom Genos d.o.o.
Inače, gospodarstvo ove subsaharske afričke države od oko 2 milijuna stanovnika smatra se najrazvijenijim u Africi i na razini je europskih ekonomija. Dosad je država uložila oko dvije milijarde dolara u obrazovanje svojih stručnjaka u inozemstvu.

Potpisnici Sporazuma u Zagrebu su Prof.dr. Thabo T. Fako rektor Sveučilišta u Bocvani (na tu dužnost direktno ga imenuje predsjednik Republike Bocvane), Prof.dr. Željko Turkalj rektor Sveučilišta u Osijeku, Prof.dr. Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakultata u Osijeku, dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, dr.sc. Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak i dr. Nevenka Kovač, ravnateljica Specijalne bolnice Sveta Katarina.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:12 26.11.2013.

Bravo profesore Primorac i veliki bravo hrvatskim medicinarima koji evo opet pokazuju nesebičnost...puno uspjeha u radu i životu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije