Naslovnica Tech/Sci Znanost

Hrvatski fizičari prikazali novi kozmološki model svemira

Riječ je o konceptu koji se više puta javljao kroz povijest, ali nikada do sada nije  obrađen kao potpun fizikalni model.
15. lipnja 2017. u 08:19 12 komentara 1894 prikaza
Raketa SpaceX lansirana je u svemir
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/3

Dvojica mladih hrvatskih fizičara Petar Pavlović i Marko Sossich objavila su članak u prestižnom znanstvenom časopisu Physical Review D u kojemu propituju mogućnost novog kozmološkog modela svemira koji bi bio alternativa uvriježenom modelu Velikog praska.

Vrućina UŽARENA KLIMA Znanstvenici upozoravaju: Život u gradovima pretvorit će se u 'pakao'

U članku "Ciklička kozmologija u modificiranoj gravitaciji" Petar Pavlović, znanstveni novak na Sveučilištu u Hamburgu (ujedno i zaposlenik na znanstveno-istraživačkom centru DESY u Hamburgu) i Marko Sossich, znanstveni novak na zagrebačkom FER-u, zavodu za primijenjenu fiziku, propituju mogućnost  modela cikličkog svemira.

Riječ je o konceptu koji se više puta javljao kroz povijest, ali nikada do sada nije  obrađen kao potpun fizikalni model.  U svom modelu Pavlović i Sossich  objasnili su dinamiku prostor-vremena i materije od početka ovog svemirskog ciklusa do današnjeg stadija te predvidjeli u jednom trenutku ponovno skupljanje koje će voditi do novog ciklusa.

Članak je objavljen u časopisu Physical Review D koji objavljuje Američko fizikalno društvo (APS) i odlikuje ga strog i detaljan proces recenzije te visok faktor utjecaja (impact factor) u području fizike elementarnih čestica, teoriji polja, gravitaciji i kozmologiji.

Vijest o uspjehu dvojice mladih hrvatskih fizičara Hini je proslijedio  fizičar Andrej Dundović, zaposlen na Institutu za teorijsku fiziku Sveučilišta u Hamburgu. 

"Ono što bi sigurno bilo interesantno široj publici je to da takav kozmološki model s filozofskog aspekta umanjuje mogućnost za tzv. 'početak svega' što su teorije poput Velikog praska ostavile na tumačenje religijama, a religije taj događaj interpretirale kao stvaranje svijeta. Ovo je i jedan od rijetkih doprinosa hrvatskih znanstvenika objavljenih u najprestižnijim časopisima na području kozmologije", ističe Dundović.

veliki koraljni greben Znanstvenici: Veliki koraljni greben u većoj opasnosti no što se mislilo planet Znanstvenici: Trebalo nam je vremena da povjerujemo što smo otkrili... Kandidati za odlazak na Mars Putnici za Mars Od njih 12 samo će odabrani izbliza vidjeti Mars, a možda i stati na njega

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • sdpesticid:

    bravo ! samo se pitam, zašto je na članku mire furlan preko sto komentara a ovdje eto, 4. jedino se ne pitam zašto su ovi dečki izvan domovine.

  • miso:

    Čestitke kolegama na trudu! To su velike i lijepe stvari. Naravno, danas još nemaju utjecaja na obični život ljudi.

  • marsovac:

    kozmoloski model svemira,..............koje rijeci,...koje porijeklo.