Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Grupa astrofizičara tvrdi kako bi naša percepcija svemira mogla biti u potpunosti kriva

Ideja o svemiru kao hologramu iznesena je još 1990-ih godina.
31. siječnja 2017. u 09:38 1 komentara 3409 prikaza
svemir
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Astrofizičari koji su proučavali pozadinu kozmičkih mikrovalova došli su do zaključka kako bi svemir mogao biti samo jedan "ogroman i kompleksan hologram".

Također, naša vizija života u tri dimenzije također bi mogla biti samo iluzija, piše Independent.

Astrofizičari sa Sveučilišta u Southamptonu tvrde da su pronašli ključne dokaze da je svemir hologram te da su ovi dokazi najmanje jednako snažni kao oni za tradicionalnu strukturu svemira. 

vera rubin Preminula Vera Rubin Svemir je od malih nogu bio njezina igračka

Gledanje svemira usporedili su s gledanjem 3D filmova u kojima možemo doživjeti dubinu slike iako znamo da dolazi s ravnog ekrana.  Tako bi naš svemir mogao biti uvjerljivija verzija iste stvari.

Ideja o svemiru kao hologramu iznesena je još 90-ih godina prošlog stoljeća.

- Zamislite da sve što vidite, osjetite ili čujete u tri dimenzije (kao i vaša percepcija vremena) u stvari proizlazi iz ravnog dvodimenzionalnog polja - kazao je Kostas Skenderis, profesor matematičkih znanosti na Sveučilištu u Southamptonu

Dodaje kako je ideja slična onoj na kojoj su "hologrami trodimenzionalne slike kodirane na dvodimenzionalnu površinu". Rekao je i kako je holografija ogroman korak naprijed u načinu na kojim shvaćamo strukturu i stvaranje svemira.

- Einsteinova teorija opće relativnosti vrlo dobro objašnjava gotovo sve što je velikih razmjera u svemiru, no počinje se raspadati kada ispituje svoje korijene i mehanizme na kvantnoj razini - objašnjava Skenderis.

Rekao je i kako su znanstvenici desetljećima pokušavali spojiti Einsteinovu teoriju gravitacije i kvantnu teoriju te da ovaj koncept može "pomiriti" te teorije.

>> Znanstvenici imaju novu teoriju o nastanku Mjeseca

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?