Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE BIO JEDAN SUDAR?

Znanstvenici imaju novu teoriju o nastanku Mjeseca

mjesec
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
11.01.2017.
u 06:00

Nije se radilo o jednom tijelu, već je postojalo više manjih ‘mjeseca’ koji su se poslije spojili u jedan

Prevladavajuća hipoteza o tome kako je nastao Mjesec kaže kako je nebesko tijelo veličine Marsa, nazvano Theia, udarilo u Zemlju prije nekih četiri i pol milijuna godina, dakle u doba njezina stvaranja. Krhotina nastala uslijed tog udarca odletjela je u svemir pa se od nje oblikovalo tijelo koje će postati današnjim Mjesecom.

U činjenici kako je Mjesec gotovo identična sastava kao Zemlja neki vide potvrdu takve teorije, a drugi, pak, negaciju jer ako je doista bilo u pitanju drugo nebesko tijelo, onda na Mjesecu mora biti i njegovih tragova. Ipak, ta je teorija koja potječe iz 70-tih godina prošlog stoljeća najprihvaćenija i najraširenija.

No, znanstvenici s izraelskog znanstvenog instituta Weizmann u Rehovotu došli su računalnim simulacijama do malo drugačijeg zaključka. Nije se dogodio samo jedan udar u ranu Zemlju, već više njih, zapravo čak 20 i to tijela različitih veličina, od veličine Mjeseca pa do veličine Marsa. Sve to rezultiralo je krhotinama koje su najprije tvorile prstene oko Zemlje nalik onim Saturnovima a onda se u svemiru međusobno spajale i tako stvorile današnji Mjesec.

Moralo je biti tako jer, kaže se u studiji, sudari nebeskih tijela bili su česti u to doba pa je teško vjerovati kako je Zemlja pretrpjela tek jedan jaki udar. Da bi se od tog udara dobilo tijelo sastavljeno samo od dijelova rane Zemlje, to bi tijelo moralo udariti pod točno odgovarajućim kutem ili bi moralo biti kompozicije slične Zemljinoj, što je također prilično visoka vjerojatnost. Prilično hrabra tvrdnja poduprta s čak tisuću simulacija izvedenih na računalima.

I ovoj se teoriji prigovara kako na Mjesecu nema tragova drugih materijala osim onih koje nalazimo i na Zemlji, no izraelski znanstvenici objašnjavaju kako se vremenom utjecaj tih manjih tijela na formiranje Mjeseca izjednačio te se njihova prisutnost danas teško može utvrditi.

>> Da živimo na Marsu, pogled na Zemlju i Mjesec bio bi ovakav....

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
07:59 11.01.2017.

Veliki prilog, jedna jedina rečenica u naslovu, u podnaslovu, u tekstu.

SV
sviralo
08:22 11.01.2017.

ufff zahtjevan novinarski zadatak. treba znati prepisati jednu recenicu i evo place

ST
starcevicanac
15:32 11.01.2017.

dragi novinaru: zemlja je stara nesto oko 4,6 milijarde godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije