Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Globalno zagrijavanje može se riješiti zamagljivanjem Sunca

Prema ovom planu trebalo bi uložiti između 100 i 200 milijuna dolara kroz pet godina u istraživanje solarnog inženjeringa, uključujući izradu matematičkih modela te moguće i terenskih eksperimenata poput onih kojima bi se utvrdilo kako se aerosolne čestice ponašaju kada ih se ubrizga u Zemljinu stratosferu
01. travnja 2021. u 06:45 3 komentara 838 prikaza
klimatske promjene
Foto: STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL

Članovi američke Nacionalne akademije znanosti, tehnike i medicine, NASEM, nastoje uvjeriti američku vladu kako bi problem globalnog zagrijavanja trebala riješiti – zamagljivanjem Sunca. I to mijenjanjem sastava oblaka ili čak ubrizgavanjem čestica koje bi odbijale Sunčevu svjetlost u atmosferu.

Turisti bezbrižno uživaju na pulskim plažama POSLJEDICE BI MOGLE BITI POGUBNE Ljeto će trajati šest mjeseci, a zima dva. Ne, to nije dobra vijest

Promjene u Bijeloj kući

Potrošili su dvije godine da bi napravili izvještaj koji je u javnosti objavljen prošlog tjedna informaciju o kojem je donio ugledni znanstveni časopis Nature. To je prvi dokument u kojem elitno znanstveno tijelo poziva američku vladu da počne s primjenom koordiniranog napora u svrhu – solarnog geoinženjeringa. Zamisao koja bi lako mogla postati predmetom nekih novih teorija zavjere po društvenim mrežama, prilično je nalik, primjerice, pričama o HAARP-u sustavu koji navodno može mijenjati vremenske prilike, usmjerena je ipak prema legitimnom cilju. A to je ublažavanju učinaka klimatskih promjena. Nije slučajno da je takav dokument objavljen baš sada, u Bijeloj kući sjedi rješavanju problema klimatskih promjena jako naklonjeni Joe Biden. Koliko je, međutim, naklonjen ovakvim idejama, to ćemo tek vidjeti.

Prema ovom planu trebalo bi uložiti između 100 i 200 milijuna dolara kroz pet godina u istraživanje solarnog inženjeringa, uključujući izradu matematičkih modela te moguće i terenskih eksperimenata poput onih kojima bi se utvrdilo kako se aerosolne čestice ponašaju kada ih se ubrizga u Zemljinu stratosferu. Poželjno bi bilo da se u plan uključe i druge zemlje, a programom bi se unaprijedila dosadašnja znanstvena saznanja o klimi, ali bi se on bavio i etičkim pitanjima, te percepcijom javnosti o solarnom geoinženjeringu. Napravio bi se široki okvir kojim bi se pokrilo ovo istraživanje, uključujući i pravila ponašanja za uključene znanosti, otvoreni registar prijedloga istraživanja i rezultate tih istraživanja kao i proces dobivanja dozvola za bilo kakvo terensko istraživanje. Ovo svakako nije prvi put da se spominje ovo očito kontroverzno polje znanosti, i prije su agencije u Americi i drugim zemljama financirale takva istraživanja, no nikada se nije dogodilo da ih kao cjelinu podrži neka vlada, tako ne i američka. Izgleda kako ova priznata ustanova misli da bi administracija Joea Bidena mogla biti prva koja bi to mogla učiniti. No, Nature izvodi dva zaključka zašto ponovno treba razmisliti o donošenju takve odluke, a to je strah od petljanja sa Zemljinom atmosferom moglo rezultirati nepredvidivim promjenama, usto bi eventualan uspjeh takvog poteza skinuo pritisak s vlada država kao i industrije fosilnih goriva kojim se nastoji postići njihovo što snažnije sudjelovanje u smanjenju stakleničkih plinova.

Zeleni plan Zeleni plan Premisa je jasna i bolna: Dvije su najveće prijetnje egzistenciji Europe i svijeta

Neće to biti tako brzo

U svemu tome izvještaj je pametno napravljen te ne zagovara nikakvo promptno uvođenje takve tehnologije, ali zastupa tezu da je istraživanje potrebno kako bi se bolje razumjela takva opcija u slučaju da klimatske promjene počnu izazivati ozbiljniji utjecaj na život na Zemlji. Također, ovaj izvještaj američke akademije nije i prvi, no svi su dosadašnji radovi ostajali bez odjeka. Tako je Kraljevsko društvo 2009. godine objavilo prvi ozbiljniji izvještaj o solarnom geoinženjeringu, da bi onda NASEM svoj prvi takav izvještaj objavio 2015. godine. Nije, međutim, bilo budžetskog financiranja, a dosadašnja istraživanja bila su vezana poglavito za matematičko modeliranje. S promjenom “vladara” Bijele kuće nestaje i strah od korištenja takvih istraživanja za nadomjestak drugim mjerama za smanjenje stakleničkih plinova, no ostaje vidjeti je li tome Joe Biden doista i sklon.

Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • neboiznadzagreba2:

  Zamagljivanje pameti je ne samo u planu, debelo je već u tijeku.

 • znam:

  Svako uplitanje covjeka donosi samo vece probleme.

 • Avatar Virtuoz
  Virtuoz:

  Sve luđ..e i lu..đe čini se da ljudi dolaze svome kraju i bit če sami uzrok uništenju